Ademloos en vol bewondering heb ik de film Loving Vincent bekeken. Deze geschilderde speelfilm, die anderhalf uur duurt, laat de schilderijen van Vincent van Gogh tot leven laat komen. Dat is wel even wennen, want het zijn geen rustige beelden, zoals ook hoort bij de schilderstijl van Van Gogh. In de film zijn bijna honderd meesterwerken van de schilder verwerkt.

Een verhaal zo spannend als een detective

Herbergierster Adeline Ravoux in de animatiefilm.

Het verhaal dat volgt is gebaseerd op getuigenissen en op de brieven van de schilder. Een verhaal zo spannend en duister als een film noir. Armand Roulin, zoon van postbode Joseph Roulin, probeert de waarheid achter de dood van Vincent te achterhalen. Hij reist naar Auvers, een rustig stadje buiten Parijs, waar Vincent de laatste tien weken van zijn leven woonde. Daar spreekt hij de mensen met wie de schilder omging. We kennen ze allemaal door de beroemde portretten die Van Gogh van ze schilderde; dokter Gachet, die gespecialiseerd was in het behandelen van melancholie, Marquerite Gachet, zijn dochter en natuurlijk Adeline Ravoux, de herbergierster.

Vincent probeert wanhopig grip op zijn leven te krijgen

Hoofdrolspeler en ‘detective’ Armand Roulin.

Armand Roulin vraagt zich af of Vincents dood veroorzaakt werd door een mislukte zelfmoordpoging of dat er iets heel anders plaatsvond in Auvers. Maar de waarheid blijkt moeilijk te achterhalen. Alle betrokkenen hebben hun eigen verhaal. Wat resteert is het portret van een enorm getalenteerde maar verwarde man die wanhopig grip op het leven probeert te krijgen. Een streven, zo herkenbaar, dat het hevig ontroert.

Bijzonder kijkje achter de schermen

Na het zien van deze geschilderde animatiefilm wilde ik ontzettend graag weten hoe deze geschilderde animatiefilm gemaakt is. Dat is te zien in ‘s-Hertogenbosch. Opnieuw heeft het Noordbrabants Museum een tentoonstelling (zoals de terugblik op de jaren ’80)  ingericht die een publiekstrekker belooft te zijn. Met ‘Loving Vincent’ krijgt men  een bijzonder kijkje achter de schermen. Na een kort overzicht van het leven van Vincent van Gogh, laat de tentoonstelling zien, wat hiervan terug is te zien in de film. Ook toont de tentoonstelling welke schilderijen van Vincent van Gogh gebruikt zijn en plaatst ze naast het eindresultaat in de film.

Resultaat Loving Vincent adembenemend

Tentoonstelling eerbetoon aan film van formaat.

Je ziet hoe de makers, Dorota Kobiela en Hugh Welchman erin geslaagd zijn om de wereld van Vincent van Gogh tot leven te brengen. Hiervoor werd het verhaal eerst gespeeld door acteurs. (Saoirse Ronan, Douglas Booth en Robert Gulaczyk) Vervolgens werden de filmfiguren overgeschilderd in de karakteristieke stijl van Van Gogh. Duizenden olieverfschilderijen werden voor deze productie gemaakt, door meer dan honderd schilders. Maar het resultaat is adembenemend. Regisseur Dorota Kobiela vertelt in een videofilm, die op de tentoonstelling te zien is dat ze 6 jaar lang onafgebroken aan de film heeft gewerkt. “Ik hoop maar dat de mensen het mooi vinden.” zegt ze wat onzeker in de camera kijkend. Het ontroert me, deze onzekerheid. Hoe kan iemand twijfelen aan een kunstwerk van dit formaat!

Een echte Maryna Savchenko aan de muur, ook niet gek

In de tentoonstelling zijn meer dan honderd van de mooiste olieverfschilderijen te zien die voor deze film zijn gemaakt. Ze zijn prachtig! Ik heb de hoop allang opgegeven om ooit een schilderij van mijn geliefde Vincent aan de muur te kunnen hangen. Maar wie weet, een echte Maryna Savchenko of een echte Anna Kluna: dat zou toch ook niet gek zijn!

De tentoonstelling Loving Vincent  in het Noordbrabants Museum duurt tot 28 januari 2018. Voor meer info over de film: www.facebook.com/LovingVincentFilm