Vanaf 3 juni is in Het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch een leuke tentoonstelling geopend; ‘De jaren ’80. Doemdenkers en Positivo’s.’
Ik, geluksvogel, mag aan de vooravond een kijkje nemen in de tentoonstellingsruimten.

Feest der herkenning

Er wordt nog hard gewerkt aan de details; de grote lijn ziet er al fantastisch uit. Een enorm graffitikunstwerk siert opvallend de wand. Het is gemaakt door de bekende graffitikunstenaars Kings of Colors. ”Deze tentoonstelling over de jaren ‘80 is écht een tentoonstelling om met je kinderen en kleinkinderen te gaan bezoeken”, vertelt conservator Ad van Pinxteren enthousiast. “Het is een feest der herkenning voor wie deze periode heeft meegemaakt. Leuk om met de kennis van nu te zien hoe groot de invloed was van de technologische ontwikkelingen uit die tijd!”

Jaren ’80 verdwenen in borstvoeding en slaap inhalen

In mijn herinnering zijn de jaren ‘80 volledig aan me voorbijgegaan. Nadat in 1981 onze eerste dochter geboren was, leken mijn dagen te verdwijnen in het geven van borstvoeding, verschonen van luiers en slaap inhalen. Ik herinner me vooral het chronische gebrek aan slaap van die jaren. Eens ging ik, mét de baby, logeren bij mijn zusje in haar kraakpand in de Amsterdamse binnenstad. Onweerstaanbaar was haar aanbod om de zorg voor de baby in de ochtenduren op zich te nemen. Ik mocht uitslapen, het paradijs op aarde!  Mijn blijdschap verdween als sneeuw voor de zon toen ik bij het wakker worden een briefje vond: “Goedemorgen! Lekker geslapen? Ik ben met de baby naar een alarmmelding in een naburig kraakpand. Tot zo!” De jaren daarna werd de sfeer in de ‘protestmaatschappij ‘ steeds grimmiger; geen plaats voor baby’s!

Beatrix, Rubik’s cube en medailles Yvonne van Gennip

jaren '80

Op menig saai verjaardagsfeestje bood Rubik’s cube de mogelijkheid de tijd te doden. Foto: Peter Cox

Terwijl Van Pinxteren mij rondleidt, kijk ik mijn ogen uit. “We moesten natuurlijk wèl keuzes maken!” Dat is heel creatief gedaan; de complete schutting, voorzien van tekeningen en teksten, die ooit rond de Stopera op het Amsterdamse Waterlooplein stond, is hier weer opgebouwd. Zoals dat meestal gaat komen de herinneringen aan de jaren ‘80 nu achter elkaar bij me naar boven borrelen; de rellen rondom de inhuldiging van koningin Beatrix, de absoluut niet op te lossen Rubiks cube, de twee massademonstraties tegen de komst van de kruisraketten, in 1981 en 1983, Theo en Thea, de drie! gouden medailles van Yvonne van Gennip bij de Olympische spelen, het is  ook bij mij niet onopgemerkt bleven.

Even plaatsnemen in Achterwerk in de Kast

In de tentoonstelling ‘De jaren 80. Doemdenkers en Positivo’s’ komt het hele decennium weer tot leven. Het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels en de Oscar van Fons Rademakers zijn maar twee van de vele pronkstukken die op de tentoonstelling te bewonderen zijn.
Op verschillende schermen halen bekende Nederlanders zoals Ernst Jansz en Diana Ozon persoonlijke herinneringen op aan die tijd. Er zijn trailers van typische jaren ’80-films te zien zoals De Aanslag en ET. En natuurlijk televisiebeelden; van reclamefilmpjes tot Alf, Miami Vice en Achterwerk in de Kast. Die kast staat er trouwens echt! Zodat je alsnog kunt plaatsnemen om je verhaal te vertellen.

Jaren ’80 niet zo hip als  ’60 en zo magisch als  ’70

De jaren ‘80; het waren bewogen jaren die zijn weggezakt in de gebeurtenissen die erop volgden. Tot op heden hebben ze nooit het hippe aura van de jaren 60 en het magische karakter van de jaren 70 kunnen evenaren. Maar daar gaat deze tentoonstelling ongetwijfeld verandering in brengen. De jaren 80 zijn definitief onder de aandacht gebracht!

Jaren ’80 allerleukst vandaag

De tentoonstelling ‘De jaren 80. Doemdenkers en Positivo’s’  is te zien tot en met 15 oktober.

Openingsfoto  Doe Maar: Peter Cox