In ‘mijn’ museum om de hoek, het Stedelijk Museum Alkmaar, is tot 29 oktober een kleine maar leuke tentoonstelling te zien. Op 1 januari 2015 werd het huis in de Langestraat, waar Maria Tesselschade heeft gewoond, door brand verwoest. Tijdens het archeologisch onderzoek dat daarop volgde, werden een ring, een schoen en fragmenten van gegraveerd glas gevonden. Bij de tentoonstelling ‘Dichter bij Maria Tesselschade; Nieuwe vondsten van een bewogen leven’ kom je alles te weten over deze vondsten én hun eigenaresse.

De bekendste vrouw van de Gouden Eeuw

De ring die vermoedelijk aan Maria Tesselschade heeft toebehoord

Maria Tesselschade Visscher (1594-1649) is misschien wel de bekendste vrouw uit de Gouden Eeuw. Haar vader, Roemer Visscher was een welgestelde graanhandelaar en scheepsassuradeur. Hij gaf Maria als tweede naam ‘Tesselschade’ ter herinnering aan de scheepsramp op de “Reede van Texel” in 1593, waar hij een flink verlies had geleden.

The Voice of Holland 4 eeuwen geleden

Tesselschade groeit op in een welgesteld gezin aan de Geldersekade in Amsterdam, vlak bij de Schreierstoren. Haar vader schrijft van jongs af aan gedichten. Hij organiseert in hun huis, vlak bij de Schreierstoren, culturele avonden waar allerlei kunstenaars bij elkaar komen. Onder de vaste bezoekers bevinden zich bekende dichters als Hooft, Huygens, Bredero en Vondel. De laatste schrijft over deze avonden:
“ ’t Zalig Roemers huis
Wiens vloer betreden wordt, wiens drempel is gesleten
Van schilders, kunstenaars, van zangers en poëten.”
Tesselschade en haar zusters, Anna en Geertruyd komen daardoor al jong in contact met kunst en literatuur. Tesselschade spreekt Frans en Italiaans, bespeelt verschillende muziekinstrumenten, maar kan vooral erg goed zingen.

Elck sijn waerom…

Maria TesselschadeIn 1623 trouwt Tesselschade met de zeeofficier Allard Crombalch. Ze vestigen zich in Alkmaar en krijgen drie kinderen, waarvan er één vlak na de geboorte overlijdt.
Tijdens haar huwelijk vertaalt ze teksten en schrijft regelmatig gedichten en brieven, die ze ondertekent met het motto ‘Elck sijn waerom’. In 1634 verliest ze haar oudste, negenjarige, dochtertje aan pokken, haar man overlijdt dezelfde dag, waarschijnlijk aan een te hoge dosis kalmeringsmiddelen.

Advies van Maria Tesselschade: stel je leed te boek

Maria Tesselschade

Constantijn Huygens en zijn vrouw Suzanna van Baerle

Tesselschade blijft actief deelnemen aan het sociaal-literair verkeer met de scherpzinnige mannen van die tijd. Het is duidelijk dat ze sterk gelooft in de kracht van het geschreven woord. In één van haar brieven steunt ze haar goede vriend Constantijn Huygens die, naast secretaris van de stadhouders, ook dichter en componist was. Huygens blijft diepbedroefd achter als zijn geliefde vrouw Suzanna van Baerle overlijdt na de geboorte van hun vijfde kind. “En stel sijn leed te boeck, zoo heeft hij ’t niet te onthouwen.”, luidt haar wijze raad. Ik neem het mezelf, 380 jaar later, óók ter harte. Constantijn Huygens volgt de raad van Tesselschade top en schrijft het prachtige gedicht ‘Cupio dissolvi, Op de dood van Sterre’,  te beluisteren via YouTube.

Een schat in de beerput

In de tentoonstelling kun je het prachtige gouden ringetje met diamant bewonderen, dat net als de gegraveerde scherven en de restanten van een schoen in de beerput van het afgebrande huis in de Langestraat zijn gevonden. Met behulp van bruiklenen uit andere musea, zoals het wijnglas van het Rijksmuseum dat hoogstwaarschijnlijk door Maria Tesselschade is gegraveerd met de tekst; ‘A demain les Affaires’, (laat de zorgen voor morgen) wordt een mooi, persoonlijk beeld geschetst van het leven van een bijzondere vrouw.

Nog meer Maria Tesselschade en vrienden:

In dit verband ook leuk om te doen:
• Er is een wandelroute door Alkmaar langs de plekken die een rol speelde in het leven Maria Tesselschade. De ‘Alkmaardersopdekaart’ krijg je in het museum.

Maria Tesselschade

Kaap Skil

• Bezoek op Texel Museum Kaap Skil, en ontdek de Reede van Texel, ‘s werelds belangrijkste ankerplaats in de Gouden eeuw.

• In het Mauritshuis in Den Haag hangt een prachtig schilderij, een bijzonder dubbelportret van Constantijn Huygens en Suzanna van Baerle. Het is geschilderd in 1635 door Jacob van Campen. Je kunt wel zien dat ze van elkaar houden.