Kinderverjaardag met 3 opa’s

Richard is net opa geworden. Hij heeft al 4 kleinkinderen, maar deze baby is van zijn eigen zoon. De eerste 4 zijn zijn leven binnengekomen via nieuwe relaties. Het voelt  toch anders, geeft hij toe, ook al draagt hij ze allemaal een warm hart toe. Dit kleinkind hoeft hij in ieder geval niet met zo veel opa’s en oma’s te delen. “Soms sta ik op een verjaardag met wel 2 andere grootvaders en denkt ieder voor zich dat hij een speciale band met het kleinkind heeft. Maar dat is natuurlijk niet zo,” zegt hij realistisch.

Midden in een druk leven, wordt Stella Ruisch voor het eerst oma. Hoe gaat een vrouw,  die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 28 van een serie blogs over de nieuwe generatie grootouders.

Hoe houdt kind alle grootouders uit elkaar?

Er is heel wat veranderd sinds Wim Sonneveld zijn act deed als opa, die zijn kleinkinderen niet uit elkaar wist te houden. Nu moet juist dat ene kleinkind de banden met opa’s en oma’s zien te ontwarren. Ook voor de ouders is het een complexe optel- en aftreksom geworden tussen 4 grootouders.

Grootouderlijk oppasleed

Het ligt voor de hand dat wie het dichtst in de buurt woont, eerder wordt gevraagd als oppas. Maar ik heb al grootouderlijk leed vernomen: “Wij passen vaak op en dat is dan jammer voor de andere grootouders, die verder weg wonen. Daardoor gaat elke langere logeerpartij naar hun toe. Maar wij vinden het ook leuk om ons kleinkind wat langer te hebben. Aan ons wordt echter niets gevraagd.”

Voor mij hoeft kleinzoon niet te blijven slapen

Zelf sta ik niet zo te popelen om mijn kleinzoon een nachtje te logeren te krijgen. En daar voel ik me best een beetje schuldig over. Hij slaapt als een roos, dat is het probleem niet. Maar ik lig ’s nachts wakker om te luisteren of er in de logeerkamer nog geademd wordt. En niet te vergeten de menselijke wekker die rond een uur of 6 afgaat zonder door mij ingesteld te zijn. Geen prettig vooruitzicht na een hele dag, overigens met veel plezier, superoma te hebben gespeeld. Maar ja, bij de andere opa en oma slaapt hij elke oppasdag, dat scheelt de ouders gehaast heen en weer rijden op hun werkdag…

Competitie tussen grootouders

Ik ken ook een oma die de competitie al bij voorbaat verloren heeft, want zij werkt en de andere oma niet. Dus is het logisch, vinden haar kinderen, dat zij niet gevraagd wordt om op te passen. Zij heeft immers toch geen tijd. Daardoor zag ze haar kleindochter soms in geen maanden. Inmiddels is het uitgepraat en kreeg ze de kleine meteen voor een heel weekeinde te logeren. Op maandag verscheen ze blij maar uitgeput op het werk.

De mantel der liefde XXL

De gestegen levensverwachting heeft dus meer dan één gevolg. We moeten langer doorwerken, voor onze eigen ouders zorgen en als het even kan, willen wij als opa of oma er ook graag zijn voor de kleinkinderen. Gelukkig is bij veel mensen de mantel der liefde maat XXL.

Wij hebben logeerpartij overleefd

Sinterklaasavond hebben we onze kleinzoon bij ons laten slapen. Hoefden zijn ouders niet snel weg en hij niet wakker gemaakt te worden. Trots leverde ik hem de volgende dag gevoed, gewassen en gekleed af bij de leidsters van het kinderdagverblijf. Hij heeft de nacht overleefd. En wij ook.

Foto: Flickr.com/John Drake