Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze keer: bloemkool-walnotenlasagne
Ik eet al een tijd vegetarisch en door mijn lactose-intolerantie ook veganistisch op de eieren en honing na. Ik koop geregeld bloemkoolrijst om mijn inname van koolhydraten te minderen. Dat blijft dan vaak bijna te lang liggen, omdat ik de koolhydraten mis en later op de avond honger krijg. Zo ook nu. Ik had nog een veganistisch recept voor asperge-walnotenlasagne liggen uit ‘Veganistisch koken’ van Parragon Books, dat ik nu bij gebrek aan asperges omgetoverd heb tot bloemkool-walnotenlasagne.
Nodig voor 4 personen
- bak bloemkoolrijst
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 bosuitjes of een rode ui
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels bloem
- anderhalve beker soja-, amandel-, haver- of gewone melk
- theelepel sojasaus en peper en zout naar wens
- (theelepel kerrie)
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 4 lasagnevellen
- (voor niet-veganisten geraspte kaas naar wens)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Blancheer de bloemkoolrijst (kook 2 minuten in water en laat uitdruipen in vergiet). Maak een ‘bechamelsaus’ door de olie te warmen in een steelpan, roer de bloem erbij, giet al roerend beetje bij beetje de wat-voor-melk-ook erbij tot je een gemiddeld dikke saus hebt. Gooi de gefruite ui en knoflook erbij en roer om. Roer de sojasaus erdoor en voeg peper en zout toe.
Andere variatie is de bechamelsaus verrijken met theelepel kerrie. Vet een ovenschaal in en leg eerst een laagje van de bloemkool, dan een derde deel van de walnoten en vervolgens een derde deel van de saus. Dek af met twee lasagnevellen en herhaal deze laag. Vervolgens het laatste deel van de saus en de laatste walnoten erop. Kan je kaas in je bloemkool-walnotenlasagne niet missen, strooi er dan geraspte kaas over. Ik zou het zonder proberen. Heerlijk!
Meer sjieke kliekjes
In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Ratatouille leent zich ook bij uitstek voor een heerlijk kliekje. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Eerder gaf Karin de Lange ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.
Recente reacties