Zo’n zeven jaar geleden ging Karin de Lange (63) naar haar huisarts met klachten over verminderde energie, last van haar luchtwegen en ademnood bij het trappen klimmen. Al langer had ze een rommelend gevoel in haar buik en buikklachten, maar ach dat zou wel komen door het ouder worden, dacht ze…

Arts dacht aan hooikoorts of huisstofmijt…

Haar huisarts dacht in eerste instantie aan hooikoorts of huisstofmijtallergie. Maar een allergietest wees dat niet uit. Karin bedacht ineens dat toen ze een tijdje veganistisch probeerde te eten haar klachten verminderden. Ze begon met het uitsluiten van melkproducten en tot haar verbazing verdwenen al haar klachten. Haar conclusie: ik heb een lactose-intolerantie.

Tweevoudig suiker dat gaat gisten

Diëtist Hanneke Achterberg legt uit dat als je een allergie of intolerantie lang negeert, je inderdaad andere klachten kan krijgen “Lactose is een melksuiker dat in de darm gesplitst wordt door het enzym lactase. Wanneer je om een of andere reden dat enzym niet of onvoldoende aanmaakt, kan lactose in je darm gaan gisten. Dat veroorzaakt een opgeblazen, rommelende buik en dunne, soms schuimige, ontlasting. Als je dat blijft negeren neem je bepaalde voedingsstoffen niet goed op waardoor er een tekort ontstaat en je diverse andere klachten kunt krijgen.

Lactose mijden is nog niet zo gemakkelijk

Twee jaar vermeed Karin alle melkproducten en producten die lactose bevatten. “Dat is nog niet zo makkelijk”, verzucht ze. “Want als je in de supermarkt de etiketten leest zit in bijna alles melk of weipoeder, niet alleen in koekjes maar ook in salades, bouillonblokjes en salades zoals selderijsalade. Ook uit eten is een ramp. Ik at dus alleen pure en onbewerkte producten.”

Anti-allergiepillen op basis van lactose…

Na die twee jaar dacht ze ‘ik ga toch eens proberen of het echt van melkproducten komt’, en begon die producten weer te eten. “Prompt kwam alles weer terug, eerst mijn darmen daarna mijn luchtwegen. Ik heb toen van de huisarts Xyzal een anti-allergicum gekregen. Eerst in de vorm van pillen, maar toen ik zelf zag dat het vulmiddel lactose was -bizar toch! – kreeg ik het medicijn als drankje. Daarna ben ik weer volledig lactosevrij gaan eten, alleen bij echt feestelijke gelegenheden eet ik nog weleens een gebakje, maar dat moet ik altijd bekopen met drie dagen Xyzal slikken.”

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Diëtist Hanneke Achterberg raadt haar cliënten zo nodig Disolact aan: pilletjes waar het enzym lactase in zit. Cliënten waarvan ze vermoedt dat ze een lactose-intolerantie hebben adviseert ze om bij de huisarts of specialist een lactose (adem)test  te laten doen zodat er zekerheid over het ziektebeeld is. Want daarnaast heb je ook een koemelkallergie, vertelt ze. “Bij een koemelkallergie ben je allergisch voor het eiwit in melk, bij lactose-intolerantie voor de melksuiker. Je kunt dezelfde klachten hebben, maar het zijn verschillende ziektebeelden.”

Maar hoe zit het dan met de nodige eiwitten, calcium en B-vitamines?

De volgende stap is het advies melk uit het dieet te schrappen waardoor de klachten verdwijnen. “In melk zitten onder andere eiwitten, calcium en B-vitamines, die moeten mensen voldoende binnen krijgen. Wij geven nadat we gekeken hebben wat een bepaalde persoon eet een advies op maat. Dat is de kracht van de diëtist: wij kunnen voor iedereen een aangepast dieet maken.”

Diëtist zit in het basispakket

Karin at eerst veelal vegetarisch. Om haar eiwitten aan te vullen eet ze tegenwoordig weer vlees en vooral vis. En ze eet veel groenten voor de B-vitamines en calcium. “Fantastisch dat ze het zo gedaan heeft en puur en onbewerkt eet”, reageert Hanneke. “Het lijkt simpel, maar is het niet. Wij merken dat mensen door tijdgebrek vaak naar kant en klare producten grijpen en daar zitten altijd toevoegingen in. Daarnaast kan een diëtist voor Karin het technisch rekensommetje maken waardoor ze alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. Dan is het goed te weten dat de diëtist voor drie uur per jaar in het basispakket van de zorgverzekering zit, maar – net als bij andere specialisten – het gaat wel van je eigen risico af.”

Foto: Flickr.com/René Gademann