Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. De vele facetten van Where Dragons Live maken de documentaire van Suzanne Raes tot een ware briljant die vanaf deze week de Nederlandse bioscopen siert.
Monsters
Als beginnend ouder kreeg ik een boekje onder ogen die me wegwijs moest maken in de belevingswereld van kinderen. Sindsdien weet ik dat je monsters niet kunt weghouden uit het bestaan van kinderen. Als ze ze niet in boeken of verhalen tegenkomen, verzinnen ze zelf. In Where dragons live groeien de 4 kinderen Impey op te midden van beelden, maskers, borden en schilderijen van draken…
We volgen ze als ze eenmaal volwassen het ouderlijk huis, Cumnor Place nabij Oxford moeten leeghalen. Een huis met meerdere zolders, kelders en kasten met een tuin dat meer weg heeft van een landgoed.
Documentaire over draken
De Nederlandse filmmaker Suzanne Raes heeft een aantal spraakmakende documentaires op haar naam en met Dicht bij Vermeer won ze zelfs een Gouden Kalf. Oorspronkelijk wilde ze een documentaire over draken maken. Daarover was ze in contact met de Britse kunstenares Harriët Impey, die al 20 jaar in Nederland woont. Toen Harriëts moeder overleed kreeg het het filmidee door het overlijden een andere wending.
Afscheid van een jeugd
Where Dragons Live is daardoor niet alleen een verhaal over draken. Maar ook over afscheid nemen van een jeugd, de herinneringen en de trauma’s. Want Harriëts ouders Jane en Oliver Impey blijken excentrieke ouders te zijn geweest, die hoge eisen stelden aan hun kinderen. Met weinig oog voor hun angsten. Suzanne Raes verweeft de emoties van de kinderen met het verhaal van een ‘typisch Engelse’ welvarende familie in een sprookjesachtige landhuis. De film is gelardeerd met verhalen over draken die de drie zonen en dochter Impey voorlezen. Ze maken de documentaire tot een magisch realistische ervaring.
Where Dragons Live maakt nieuwsgierig naar Cumnor Place
Na afloop moet ik de neiging onderdrukken om meteen een kijkje te nemen bij het ‘echte’ Cumnor Place. Het huis, dat in bezit van de ouders is gekomen door de verkoop van een schilderijtje van Rogier van der Weyden van… St. Joris en de Draak! Helaas was het voor de kinderen Impey niet mogelijk Cumnor Place in eigen bezit te houden. Het miljoenen kostende landgoed is verkocht en de nieuwe eigenaren zijn bezig met het verbouwen van de 10 kamers tellende woning. “Ze vonden het niet groot genoeg,” vertelt Harriët na de vertoning van de documentaire tijdens de IDFA eerder deze maand. Dankzij Suzanne Raes en haar team (mooie beelden van Gerhard Horstink) kan er gelukkig van het ‘oude’ Cumnor Place worden genoten in Where dragons live.
Meer lezen
Documentaires hebben op televisie en in de bioscoop bestaansrecht veroverd. En terecht. Want wat zijn er mooie gemaakt. Zo als onlangs ‘Glas’ over een regisseur die glasdraaier werd…Of het indringende ‘Als ik mijn ogen sluit’ over de Japanse kampen in de Tweede Wereldoorlog. Nederland heeft een aantal documentairemakers van naam voortgebracht. Niet alleen Suzanne Raes maar ook de helaas te vroeg overleden Hedy Honigmann die niet alleen de mooie documentaire 100Up over honderdjarigen maakte maar ook het ontroerende Buddy.
Openingsfoto: beeld uit de documentaire ‘Where dragons live’.
Recente reacties