Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Brigitte Leferink keek de televisieserie Het Jaar van Fortuyn achter elkaar, omdat ze niet wilde wachten op de volgende aflevering….
6 mei is de moord op Pim Fortuyn 20 jaar geleden
Tot 2002 waren politieke aanslagen een zeldzaamheid in Nederland. Het huis van staatssecretaris Kosto werd in 1991 verwoest door een bom. Het partijcongres van de Centrumpartij was in 1986 doelwit van een aanslag. Hoewel het niet tegen personen gericht was, verloor een van de congresgangers een been. Dodelijke slachtoffers waren er in Nederland sinds decennia niet geweest. Daarom schokte de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002 heel Nederland. Vriend en vijand van Fortuyn spraken hun afschuw erover uit. Twintig jaar later is dit gegeven aanleiding voor een serie over het jaar dat daaraan voorafging.
At your service
Het jaar van Fortuyn levert veel herkenning op voor iedereen die het politieke jaar 2001-2002 bewust meemaakte. Niet alleen de aanslag zelf, maar ook het hele voortraject. Bij het kijken naar de serie (ik keek hem in één keer, kon niet wachten tot de volgende week), viel me op hoeveel beelden uit dat jaar in mijn geheugen gegrift staan. Fortuyn die ‘At your service’ zegt en daarbij salueert. Fortuyn met zijn twee schoothondjes. Die journaliste Wouke van Scherrenburg toevoegt ‘Ga lekker naar huis, koken’. En Fortuyn die tijdens een persconferentie bekogeld wordt met taart. In de serie komen deze momenten allemaal voorbij.
De serie is uitstekend gecast. Jeroen Spitzenberger kruipt in de huid van Pim Fortuyn. Hij heeft zijn stem aangepast zonder dat het een karikatuur of een typetje wordt. Ramsey Nasr is weergaloos als PvdA-voorman Ad Melkert. De opgetrokken schouders, de verwonderde blik, de verbetenheid waarmee hij vasthoudt aan zijn eigen ongelijk. Carly Wijs ís Gerdi Verbeet, de vrouw die we nu vooral kennen als oud-voorzitter van de Tweede Kamer. In 2001-2002 was zij de rechterhand van Melkert. Verder zijn er rollen voor onder anderen Fedja van Huêt, Thijs Römer, Frank Lammers, Tijn Docter en Niek Barendsen (als Harry Mens).
Grootste verkiezingswinst ooit
Pim Fortuyn was een outcast in de Nederlandse politiek. De verhouding met politici van andere partijen was moeizaam. Hij werd door hen weggezet als racist. Iemand met wie niemand wat te maken wilde hebben. Behalve veel kiezers. Hij verwoordde wat veel mensen dachten. De moord was op 6 mei 2002. Op 15 mei 2002 ging Nederland naar de stembus. Dat was zo kort na de aanslag, dat het stembiljet niet meer aangepast kon worden. Postuum kreeg Pim Fortuyn 1.358.942 stemmen. Zijn partij, de LPF (Lijst Pim Fortuyn), kwam uit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer. De grootste verkiezingswinst ooit.
De televisieserie Het jaar van Fortuyn bestaat uit 5 afleveringen van ieder ongeveer 50 minuten. Hij wordt uitgezonden op vrijdagavond op NPO1 om 21.30 u en op zondag herhaald. Wie de eerste afleveringen heeft gemist en/of alle afleveringen in één keer wil kijken, kan terecht op NPOStart.
Meer geschiedenis kijken?
Kijk ook eens naar andere vaderlandse geschiedenis die mooi verfilmd is. Zoals in de televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’ dat ook nog is terug te zien via NPOStart. Of de dramaserie Vliegende Hollanders via NPOPlus over Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman. Ook de interviewserie ‘Molukkers in Nederland‘ is de moeite van het terugzien waard.
Openingsfoto: Mark de Blok/AvroTros
Recente reacties