Het woord emigratie associeer ik in mijn hoofd nog steeds met het beeld van huilende familieleden op de kade en een groot schip dat naar een bestemming aan de andere kant van de wereld vaart, Canada of Australië. Maar wie anno 2017 over de Emigratiebeurs loopt, beseft dat emigratie tegenwoordig niets meer met zo’n dramatisch besluit van doen heeft.

Ook vijftigers die gedeelte van het jaar naar buitenland willen

Emigratiebeurs

Organisator Tom Bey leert elke editie van de Emigratiebeurs nog iets nieuws.

“Tussen de bezoekers aan de Emigratiebeurs zijn bijvoorbeeld ook veel vijftigers die zich willen oriënteren op een jaarlijks maandenlang verblijf in het buitenland. Ze zoeken  bijvoorbeeld een antwoord op de vraag of het zinvol is om daarvoor te emigreren en wat de consequenties daarvan zijn,” vertelt Tom Bey, organisator van de 21ste Emigratiebeurs op 11 en 12 februari in Houten.

Ga naar Emigratiebeurs, je komt er beslist niet dommer vandaan

‘Emigreren’ gaat dus vaker over vragen als “Ik wil een paar jaar naar het buitenland, koop of huur ik dan een huis?” of “Hoe werkt het met de uitbetaling van mijn verdiende pensioen?” En “Hoe verzeker ik me voor ziektekosten in het buitenland?” Tom Bey maakt dan het grapje: “Ga naar de Emigratiebeurs, je komt er beslist niet dommer vandaan.” Want alle instanties die antwoord op vragen kunnen geven, zijn op dit unieke evenement in Houten aanwezig.

Bruto pensioen netto uitbetaald

Zelfs Tom Bey leert nog elke beurseditie iets nieuws. Zoals “Als je in Frankrijk maar een dag in de week gaat werken, dan kun je je al goed en goedkoop verzekeren.” Of “In een land als Portugal geldt het zogenaamde 0%-tarief. Dat betekent dat als u uw pensioen daar laat uitkeren, u geen ziektekostenpremie of loonheffing hoeft te betalen. Bruto is daar gelijk aan netto. Da’s toch een aardige opsteker.”

Buitenland werft hier actief personeel

Door de jaren heen heeft Tom Bey de Emigratiebeurs zien veranderen van een passieve blik op “hoe groen het gras is aan de andere kant van de heuvel” naar het actief aanbieden van banen in het buitenland. “Canada zoekt bijvoorbeeld IT’ers en gameontwikkelaars. Zweden wil ingenieurs lokken en in de Franse Auvergne willen ze graag Nederlandse ondernemers huisvesten.”

Gastland Duitsland populair vanwegen groen, normen en waarden…

Gastland is dit keer Duitsland, wat inmiddels op de eerste plaats staat voor Nederlanders als ‘emigratie’bestemming. Meestal gaat het nog om mensen die vlak over de grens wonen en werken. Maar Duitsland wordt steeds vaker genoemd als een aantrekkelijke vestigingsplaats vanwege ‘normen en waarden’ naast de aantrekkelijke huizenprijzen. En niet te vergeten de ruime hoeveelheid échte groene heuvels! Alleen om die reden is dat uw bezoek aan de Emigratiebeurs al meer dan waard.

Ontvang gratis toegangskaarten

Abonneer u op de nieuwsbrief van Meerdanvijftig.nl (zie elders op de site) en ontvang 2 gratis toegangskaarten voor de Emigratiebeurs. In totaal mogen we er 50×2 weggeven: dus op=op!