Om 6 uur ben ik klaarwakker. Dat klopt, want het is 7.00 u zomertijd. En dat is zo’n beetje het moment dat mijn biologische dagritme voor een natuurlijke wekker zorgt. Alle tijd door de overschakeling naar de wintertijd afgelopen weekeinde om na te denken over de belangrijke kwestie die de Europese Unie kwelt. Moeten we naar één tijd en waarvoor kiezen we dan; zomer- of wintertijd?
Toen de mannen in pak nog besluiten namen
Voordat ik afgelopen zondag alle klokken, wekkers en horloges (de niet-digitale, hè) heb kunnen afstellen, was er genoeg geschreven over het onderwerp. En omdat je nooit weet of de overheid misschien toch de mening van de burgers over dit heikele onderwerp wil weten, zoals ze hebben aangekondigd, heb ik me er maar in verdiept. Met een sprankje vijftigplus heimwee naar de tijd toen wijze mannen in pak nog de belangrijke beslissingen voor ons namen.
Juncker voor eeuwig verbonden met zomertijd
Ik begin te lezen in mijzelf mopperend of die voorzitter van de Eurocommissie Juncker niet wat beters had kunnen kiezen dan ons bioritme inzet te maken van een politiek spelletje. En de lidstaten te vragen om zomer- of wintertijd voor het hele jaar vast te stellen. Zijn straf is dat Google de naam Juncker wellicht voor eeuwig heeft verbonden aan het woordje zomertijd.
Zomer- en wintertijd fout besluit
In alle verhalen worden deskundigen overvloedig geciteerd. Willen we de zomertijd aanhouden? Dan zoeken we straks ’s winters tegen tienen in de ochtend nog in het donker onze weg. Houden we de zomertijd aan, dan kunnen we korter genieten van die heerlijk lange zomeravonden. Eigenlijk is die hele instelling van zomer- en wintertijd een fout besluit van die (dus niet zo) wijze mannen in de jaren zeventig. Het heeft niet eens de gehoopte energiebesparing opgeleverd. Bovendien zorgt de overgang van licht naar donker voor onveiligheid in het verkeer. En de overgang van donker naar licht verstoort ons bioritme zodanig, dat menig hart er problemen door krijgt. Maar hoe zit het met de opmerking van die slimmerik dat we zelf elk weekeinde als we uitslapen ons bioritme verschuiven?
Zet die klok niet achteruit
Het belangrijkste advies lees ik van een horlogemaker. Volgend jaar niet gemakzuchtig de wijzers een uurtje terugdraaien in oktober. Want daarmee riskeer ik de vernieling van het uurwerk. Áltijd vooruit….
Twee jaar vooruitgeschoven
Moe geworden van alle overwegingen voor en tegen, draai ik me nog even om in bed. Zo direct zal het warme licht van mijn biologisch verantwoorde wekker zich in de slaapkamer verspreiden en is het ook op de klok zeven uur. “Komt tijd, komt raad,” zei mijn moeder al. En dat moeten de Europese ministers van Transport ook hebben gedacht. Inmiddels hebben zij het besluit over de afschaffing van zomer- en wintertijd twee jaar vooruitgeschoven.
Openingsfoto: Pixabay/Michael Römer
Recente reacties