In 2019 schreef Stella Ruisch over de midwinterwandeling in Brummen. Drie jaar later loopt Gert Nonnekes hem samen met zijn vrouw, zoon en kleinkinderen van 6,5 en 2,5 jaar oud. Maar nu de jubileumeditie. Het is voor de tiende keer dat de wandeling, omlijst met het typische geluid van de midwinterhoornblazers, werd georganiseerd. “Super leuk!,” constateert hij na afloop. In Oost-Nederland zijn de komende weken meer van deze december-wandelingen te maken.
Mooie witte omgeving
Ondanks het drukke programma, toch maar een weekendje in een vakantiehuisje ‘Zutphen’ afgesproken. In de loop van zaterdag vertrekken we. Dikke mist, temperatuur onder nul met een mooie witte omgeving tot gevolg.
Na het boodschappen doen en lunchen in Zutphen terug naar het ‘familie’huisje. Lekker helemaal niks hoeven, niks moeten. Ik moest, nou ja wilde, wel nog wat! Onderweg al een paar mooie plekjes gezien om te fotograferen. Jas aan, das om, muts op en gaan! Prachtige ijskristallen op hekken, bloemen, het gras en de bomen. De schapen en paarden staken mooi af bij het witte landschap. De mist gaf extra mooie plaatjes.
’s Avonds pannenkoeken eten in de buurt en een spelletje duizenden. Bijtijds slapen.
De zondag. Een totaal andere dag qua weer. Geen mist, geen mooie witte omgeving. Jammer. Had wel mooi geweest voor de wandeling. Zelf wel blij, dat ik de dag ervoor nog even ben gaan fotograferen.
Kleinzoon Thijs wijst de weg
De bordjes wijzen ons, mede door het goed opletten van oudste kleinzoon Thijs, naar de startlocatie van de Midwinterwandeling in Brummen. We hadden vooraf al gekozen voor de familiewandeltocht van 5 km -10 of 15 km kan ook- omdat dit voor de kinderen goed te doen is.
Het was de tiende keer dat de wandeltocht door de ‘Vrienden van het Harmonie Orkest Brummen’ werd georganiseerd. En hoe! Hulde aan al die vrijwilligers die er een mooi evenement van maken. Dit keer helemaal in het kader van die 10e keer. Speciaal voor kinderen was er een puzzeltocht uitgezet geënt op het cijfer 10. Gekleurde handschoenen zoeken, sommetjes oplossen. Dat was voor Thijs een eitje! Maar het zoeken naar de puzzelbordjes maakte de wandeling wel wat makkelijker.
Onderweg twee keer luisteren naar de midwinterhoornblazers. Toch wel bijzonder om op zo’n lange toeter een deuntje te blazen.
Bijzonder die midwinterhoornblazers!
Ken je het verhaal achter die midwinterhoornblazers? Even in het kort. De lichtgebogen hoorn is gemaakt van berken-, elzen- of wilgenhout. Het mondstuk over het algemeen van vlierbomenhout. In de Achterhoek, daar ligt Brummen, blaast men als het begint te schemeren tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen. Ook wordt wel gezegd dat geblazen wordt rond de midwinter-zonnewende op 21 december (kortste dag van het jaar en officiële begin van de winter).
Een uitje voor mensen uit de omgeving én er buiten
Terug naar de wandeling. Veelal door bosachtig gebied en af en toe langs weilanden in de omgeving van Kasteel Engelenburg. Modderige paden, mooie kleedjes van mos op boomstronken, smalle bevroren slootjes en twee rustpunten. Bij de eerste: koffie, thee, warme chocomel, ranja… en glühwein! Jullie begrijpen het al… Het broodje kwakworst erbij was lekker!
Bij het tweede rustpunt? Ach, nog maar een glühweintje en nu een lekker broodje braadworst. Gezellige live muziek rond het kampvuur. Een beetje ons kent ons. Iedereen kende wel iemand of kwam in een groep aangewandeld. Een écht uitje voor velen uit de omgeving. Dat merkte je overal wel. Met een goed hart voor de Harmonie.
Midwinterhoornblazers zijn nog te horen
De wandeling van 5 km eindigt hier. Maar wat nu? We zijn niet bij het startpunt… Dat hadden ze mooi opgelost met paardentrams. Leuk! Helemaal voor de kinderen natuurlijk. Bij het startpunt nog even kijken of Thijs alle handschoenen had gevonden en de sommetjes goed had opgelost. En ja hoor, helemaal top. Bellenblaas als prijs. Ook eentje voor broertje Lars.
Bijna 1200 mensen hebben het Harmonie Orkest Brummen weer aan wat extra inkomsten geholpen. Een goed initiatief, uitstekend georganiseerd. Een aanrader voor volgend jaar. Of kijk op internet, want voorlopig zijn de midwinterhoornblazers nog te horen tijdens wandelingen in december en januari.
Meer lezen
Nog niet uitgelezen over de midwinterwandeling en het hoornblazen? Lees dan ‘Met midwinterwandeling begint de kersttijd’. Eerder nam Gert ons al mee uit wandelen bij de City Walk Amsterdam maar ook door het mooie historische dorp Sloten en naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook, tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg. In ons rondje door Nederland bezochten we ook Utrecht als spil van ons land.
Recente reacties