7 tips voor het noodzakelijke onderhoud

De trots in menig keuken: een gietijzeren pan. Maar hoe houd je ‘m schoon en mooi? Marlies Mielekamp heeft een kleine en een grote pan van gietijzer. Inmiddels jaren aan ervaring rijker weet zij raad voor wie net is gezwicht voor de charme van ouderwetse keukenromantiek. Hier zijn haar 7 tips voor het noodzakelijk onderhoud.

1) 5x extreem heet

Voor het eerste gebruik moet je er een beschermend laagje inbranden. Dat doe je door de pan eerst schoon te maken met een klein beetje afwasmiddel. Daarna droog je de pan goed af en breng er met keukenpapier een laagje (zonnebloem)olie op aan. Na het invetten laat je de pan extreem heet worden op een kookplaat. De olie hecht zich nu aan het gietijzer. Laat afkoelen en herhaal het proces vijf keer. Je kan dit ook in de oven doen. Stel daarvoor de oven in op maximale stand, zet de pan op zijn kop in de oven en verhit de pan ongeveer een uur totdat er geen olie meer te zien is. LET OP: deze laatste methode geldt alleen voor niet geëmailleerde gietijzeren pannen die geheel van gietijzer zijn, dus bijvoorbeeld geen houten handvaten hebben.

2) Invetten

Ik herinner me nog dat mijn moeder haar braad- en koekenpannen bijna nooit afwaste; ze zette die altijd in de kelder met een laagje vet er nog in. Verstandig, want ook je gietijzeren pannen moet je altijd invetten met olie voor je ze wegzet.

3) Opwarmen

Het schoonmaken doe je het liefst als de pan nog warm is. Al afgekoeld, warm de pan nog even op.

4) Nooit meer afwasmiddel

Om het beschermlaagje niet aan te tasten: Gebruik na die eerste ene keer NOOIT AFWASMIDDEL.

5) Zout als schuurmiddel

Gebruik een zachte afwasborstel en water om de pan schoon te maken, eventueel kan je wat zout als schuurmiddel gebruiken.

6) Opwarmen met lauwwarm water

Is de pan erg vies en aangekoekt, zet ze dan op het vuur met lauwwarm water en maak de pan schoon met een houten lepel. Daarna spoel je het water weg, nooit een nacht laten inweken.

De trots op je fornuis….
Foto: Julia Filirovska/Pexels.com

7) Roest verwijderen

Mijn grote braadpan hebben we vaak afgewassen met afwasmiddel en die roestte een beetje. Die roest heb ik verwijderd door de pan te verwarmen en met een ijzeren lepel de roest laagje voor laagje weg te schrapen. Daarna paste ik de procedure van voor het eerste gebruik weer toe en zette de afgekoelde pan weg met een laagje olie. Tegenwoordig is afwasmiddel voor deze pan hier taboe!

Advies

Leuk om te horen dat ik met deze tips ook mijn eigen teamleden van advies kan dienen! Stella Ruisch gaat meteen met het gekoesterde erfstuk van haar schoonouders aan de slag: een gietijzeren poffertjespan.

Nog meer tips

Levenservaring zorgt ervoor dat 50plussers elkaar de beste tips kunnen geven. Marlies Mielekamp verzamelt er een aantal. Zo gaf ze al eerder tips om voetklachten te voorkomen en voor gezond haar. Maar ook hoe we ons huis een kleine make-over kunnen geven. Karin de Lange heeft 7 tips om afval te besparen. Stella Ruisch houdt er ook van haar eigen amateur reisagent te zijn. Bovendien heeft ze ook 7 tips voor bomen in een stadstuin. En met de 7 tips van Brigitte Leferink doe je er alles aan om inbrekers buiten de deur te houden.

Openingsfoto: cybergrl/Flickr.com