De Deense handbalster Anja Andersen stopte ooit met haar sport, doordat ze hartritmestoornissen had. Totdat ze ontdekte dat dit kwam door een magnesiumtekort. Magnesium is niet het simpele poeder waarin turner Epke Zonderland zijn handen rijkelijk doopt om aan de rekstok te excelleren. Het is een mineraal dat in allerlei lichaamsprocessen een rol speelt. En het blijkt dat wij er regelmatig te weinig van binnen krijgen. Dat constateerde het RIVM al in de Voedselconsumptiepeiling 2011. En vooral bij mensen die maagzuurremmers gebruiken, ontdekte medisch bioloog Anke Lameris in 2014.

Marlies Mielekamp verdiepte zich in de voedingsadviezen voor 50-plussers. Afgelopen weken beschreef zij over de Schijf van Vijf, het nut van extra vitamine D en eerherstel voor roomboter. Deze keer beschrijft ze het belang van magnesium.

Magnesium voeding voor hart, zenuwen en hersenen

Apotheker en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker gebruikt het voorbeeld van Anja Andersen vaak om het nut van voedingssupplementen aan te tonen. “Toen de handbalster een magnesiumsupplement kreeg, verdwenen haar hartritmestoornissen.”

Hartritmestoornissen zijn niet de eerste verschijnselen van een magnesiumtekort, dat zijn vooral verstijfde, verharde en verkrampte spieren en gespannen zenuwen. Berucht zijn nachtelijke spierkrampen in de benen. Niet verwonderlijk dat brede scala aan klachten, betoogt Schuitemaker. “Magnesium ondersteunt honderden enzymstelsels in ons lichaam, het is dé voedingsstof voor hart, zenuwen en hersenen. Bovendien is het een natuurlijke bloeddrukverlager.”

Minder magnesiumopname door maagzuurremmer

In Nederland hebben vooral ouderen vaak een magnesiumtekort. “Dat komt onder andere doordat de maagfunctie naarmate je ouder wordt vermindert. Maar vooral door het chronische gebruik van maagzuurremmers: dat vermindert de opname van magnesium”, legt Schuitemaker uit. Medisch bioloog Anke Lameris ontdekte tijdens haar promotieonderzoek dat maagzuurremmers de afgifte van zuur in de maag remmen en ook in de dikke darm. Daardoor functioneert het magnesiumkanaal in de dikke darm niet optimaal waardoor er minder magnesium opgenomen wordt uit het voedsel.

Bananen: rijk aan magnesium en kalium

Schuitemakers eerste advies zou zijn: pas je voeding aan zodat je de maagzuurremmers niet meer nodig hebt. En eet producten die rijk aan magnesium zijn zoals: groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Vooral rijpe bananen bevatten veel magnesium maar ook kalium waar mensen die diuretica, de zogenaamde ‘plaspillen’, gebruiken vaak een tekort aan hebben.

Magnesiumsupplement: liever geen oxideverbinding

Als je toch maagzuurremmers nodig blijft hebben, raadt Schuitemaker een magnesiumsupplement aan. De dagdosering van een supplement zou naast magnesiumrijke voeding volgens hem 150 milligram moeten zijn. “Wil je het gebruiken als bloeddrukverlager dan is 350 milligram per dag nodig. Let wel op dat je bij voorkeur geen magnesium koopt die gebonden is aan een oxide, koop liever magnesiumcitraat of een andere verbinding met magnesium.”