Kunst- en cultuurorganisaties, zoals musea hebben het door het coronavirus moeilijk. Als ze al open zijn, is dat op afspraak en met minder bezoekers dan normaal. Voordeel daarvan is dat je alles goed kunt bekijken, je hebt de kunst vrijwel voor je alleen. Steeds meer musea maken filmpjes van hun collectie en over hun tentoonstellingen. Dat maakt een bezoek vanuit je luie stoel ook mogelijk, al dan niet als voorbereiding op een echt bezoek. Brigitte Leferink bezocht, net voor het een paar weken dicht ging, het Cube Design Museum in Kerkrade. Gelukkig zijn de deuren nu weer geopend; een aanrader voor wie richting Limburg reist.
Alledaags design
Een museum volledig gewijd aan design: Cube is het eerste museum in zijn soort in Nederland. In de collectie design met inhoud, design dat impact heeft. Design dat je overal terugziet. De rondgang door het museum begint op de vierde verdieping waar alledaagse gebruiksvoorwerpen te zien zijn. Voorwerpen die voorzien in een behoefte, groot en klein. Een interessante collectie gerangschikt op datum. Je ziet de Brabantia broodtrommel, Nijntje en bankbiljetten uit het tijdperk van de gulden. Een ANWB paddenstoel die de weg wijst, de Senz windbestendige paraplu en de Swapfiets met zijn kenmerkende blauwe voorband.
Op deze verdieping zie je ook design dat een grote misser bleek, zoals de Colgate diepvriesmaaltijd. Daar bleken merknaam en product niet bij elkaar te passen, net zomin als de fiets bij Smith and Wesson.
Tijd telt
Een verdieping lager is een tentoonstelling ingericht als een reis door en met de tijd. Zo’n 30 objecten laten zien hoe we geobsedeerd zijn door tijd, hoe je tijd anders kunt beleven of anders kunt duiden. Er zijn zes thema’s: verandering, persoonlijk, waardevol, nu, tastbaar en meetbaar. Er zijn bijzondere klokken zoals Your Clock bij het thema nu, een stilstaande klok die de tijd pas laat zien als je aan een kettinkje trekt.
(Re)design death
Eeuwenoude tradities maken plaats voor nieuwe rituelen rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. In de expositie (Re)design death (t/m 24 januari) zijn circa 50 voorwerpen te zien waarin hedendaagse designers hun ideeën tonen. Zo is er een kleerhanger met een bronzen ring waaraan je de kleding kunt hangen die je na je overlijden wilt dragen, een urn met een lamp erin die het silhouet van de overledene projecteert en is er een bizar filmpje over een achtbaan die je een hartstilstand bezorgt, speciaal ontworpen voor mensen die suïcide willen plegen. (online zijn er 7 filmpjes bij deze expositie te zien).
Wil je het gesprek aangaan over leven, sterven en de dingen die echt belangrijk zijn, dan kun je het spel Hello spelen. Helaas was dat niet in de museumwinkel te koop. Het leek me een (voor zover dat bij dit onderwerp kan) luchtige manier om met dierbaren het gesprek aan te gaan over wat je (laatste) wensen zijn. Het boekje lag open bij de vraag ‘If you could control only one thing about the place where you spend your last hours of life, what would it be?’. Het spel is online te koop, maar er is (nog) geen Nederlandse vertaling.
Tip: bezoek met (klein)kinderen ook de andere twee musea op het Museumplein in Kerkrade.
Meer musea…
De tentoonstelling (re)design death sluit goed aan bij Brigitte’s fascinatie voor begraafplaatsen. Daarover schreef ze Onder bekoring van kerkhof. Nu we in coronatijd wat lastiger de deur uit kunnen, is een virtueel museumbezoek een goed alternatief. Wiette van Klingeren doet hier enkele suggesties. Kun je wel op pad, breng dan eens een bezoek aan wat kleinere musea, zoals het Jenevermuseum in Schiedam, waarover Stella Ruisch vertelde.
Recente reacties