Culturele buitenactiviteit

Weverij De Ploeg, net decor voor Joost Swarte-tekening. Foto: Erik Swierstra

Tijdens het bezoek aan Weverij de Ploeg verzucht ik genietend:” Net alsof je door een illustratie van Joost Swarte loopt!” De dames en heren in mijn gezelschap kijken me niet-begrijpend aan. Ze weten alles, werkelijk álles, over Rietveld, Mien Ruys en van Eesteren, maar hebben tot mijn verbazing nog nooit van Joost Swarte gehoord.

Vrijwel onmogelijk geen werk van Joost Swarte te kennen

Postzegel ontworpen door Joost Swarte.

Illustrator Joost Swarte (1947) is een internationaal vermaarde striptekenaar en grafisch ontwerper met een duidelijk herkenbare eigen stijl. Het is vrijwel onmogelijk om géén werk van zijn hand te kennen, aangezien hij ook postzegels heeft ontworpen. Maar óók meubilair, glas-in-loodramen en zelfs een theater: De Toneelschuur in Haarlem.

Alsof je in zijn tekeningen figureert

Het schetsplan dat Swarte maakte, werd in samenwerking met Mecanoo Architecten gebouwd en geopend in 2003.  In de (inpandige) Filmschuur ben ik regelmatig te vinden.

Joost Swarte

De Toneelschuur samen met Mecanoo Architecten ontworpen.

En dan bekijk ik dus niet alleen de film maar ook steeds met plezier het gebouw. Ook hier is het alsof je in één van zijn tekeningen figureert. U begrijpt: Ik ben een absolute fan van Joost Swarte.

Invloed van kunstbeweging De Stijl

Het prentenboek ’En toen de Stijl. Op bezoek in het atelier” dat Joost Swarte onlangs schreef en tekende, heb ik dan ook onmiddellijk aangeschaft.
Het is uitgegeven door uitgeverij Leopold in samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag in het kader van ‘Het Mondriaanjaar’. In het prentenboek ‘En toen De Stijl’ bezoekt een kat tien ateliers van kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl óf erdoor werden beïnvloed, zoals bijvoorbeeld Theo van Doesburg, J.J.P. Oud en Piet Zwart.

Joost SwarteOp deze manier worden de ideeën van kunstbeweging ‘De Stijl’ uitgelegd. Die  ook duidelijk invloed hebben gehad op het werk van Joost Swarte.

 

Het prachtige boek voor kleine én grote kinderen is een aanrader!

Nóg een reden om naar Antwerpen te gaan

Voor de fans van Joost Swarte, en misschien bent u dat inmiddels óók, is er nog meer te beleven; eind vorige maand werd in Antwerpen een ‘stripmuur’ van Joost Swarte onthuld. Vlakbij het Museum aan de Stroom (MAS) in het noorden van de stad heeft de kunstenaar een gevel van meer dan 300m2 voorzien van een schildering. De verbeelding van de zeven deugden én de zeven ondeugden in typerende Joost Swarte-stijl vormt een onderdeel van de ‘stripmurenwandeling’. Joost SwarteDit originele Belgische initiatief om stadsverloedering tegen te gaan, bestaat sinds 2004. Inmiddels zijn er elf werken te bewonderen. Uiteraard zijn Suske en Wiske van de bekende Belgische striptekenaar Willy Vandersteen aanwezig. Maar ook Nero van Marc Sleen en zelfs Dick Matena’s afbeeldingen van Kaas, de bekende roman van Willem Elsschot, ontbreken niet. Na de enthousiaste verhalen van Kees Rooze, heb ik nu nóg een goede reden om naar Antwerpen te gaan.