Vandaag en morgen organiseert Slachtofferhulp Nederland online bijeenkomsten voor slachtoffers van dating- en beleggingsfraude. Zeg nooit dat het jou niet zal overkomen, schrijft Stella Ruisch, want de criminelen die uit zijn op geld, verzinnen steeds nieuwe listen om internetfraude te plegen.
Deze zomer zou ze naar Nederland komen
Zijn eigen broer had hem nog zo gewaarschuwd, maar toch geloofde de vijftigplusser in de liefde die hij via een datingsite had gevonden. Een 40-jarige Oekraïense, en tja, met die oorlog….het was logisch dat hij haar het geld toestopte waarom zij vroeg, voor uiteenlopende dingen. Eerst kleine bedragen maar wel steeds vaker en uiteindelijk meer. Zijn idee om haar eens te komen op zoeken, wimpelde ze echter af. Te gevaarlijk.
Maar uiteindelijk vele maanden en geldbedragen later, ging ze overstag. Ze zou deze zomer naar Nederland komen, als hij haar reis bekostigde. En zo’n ticket kostte natuurlijk ook weer geld. Op de afgesproken dag en geplande aankomst, stond de Noord-Hollander in de aankomsthal. Maar al wie er uit de sluis kwam, niet zijn geliefde.
Slachtoffer van datingfraude
De teleurstelling, de schaamte en het uiteindelijk gelijk van zijn broer, stortte hem in een diepe depressie. Ik hoorde het verhaal van zijn broer, die zich terecht zorgen maakt. En zoals de Noord-Hollander zijn er veel mannen het slachtoffer van datingfraude. Officieel melden zich jaarlijks zo’n 400 tot 500 slachtoffers (mannen én vrouwen) maar dat is het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.
En niet alleen datingfraude, ook op andere manieren weten oplichters via internetfraude op slinkse manieren geld uit onze portemonnee te troggelen. Net als vele anderen zie ik in mijn spam-box regelmatig berichten opduiken met titels als: ‘u heeft gewonnen…’ of ‘nu beleggen in bitcoins..’ Ze gaan zelfs zo ver te beweren dat ze compromitterende foto’s van me hebben.
‘Mijn telefoon is gestolen’
En dan heb ik het niet eens over de berichten op de telefoon. Een die van mijn dochter kan komen: ‘Mijn telefoon is gestolen, bel me op dit nummer’. Of laatst, waar ik toch door gealarmeerd was, omdat ik net een échte bekeuring had binnen gekregen: ‘U heeft nog een bekeuring openstaan, betaal nu.’ Vooral omdat ze zich ook nog brutaal voordoen als overheidsdienst RDW.
Bankmedewerker
‘Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit in het echt hebt gezien’ geeft Slachtofferhulp aan als tip voor mensen die denken de liefde via internet te hebben gevonden. Maar als iemand zich nu via internet of telefoon voordoet als medewerker van de bank? Gelukkig kan ik dat tegenwoordig checken bij de bank. Maar dat moet je wel weten!
Internetfraude voelt alsof iemand in je huis is geweest
Toch schrik ik elke keer als ik zo’n valse sms op mijn telefoon ontvangen of een bericht in mijn mailbox vind. Zo’n poging tot internetfraude voelt net alsof iemand in je huis is geweest. Ik moet er niet aan denken, dat ik slachtoffer word van internetfraude. Praten en elkaar waarschuwen is het enige wapen in de strijd tegen internetfraude. Laat schaamte je er niet van weerhouden om te vertellen dat je slachtoffer van dating- of beleggingsfraude bent. Dan kom je er vanzelf achter dat je niet de enige bent.
Lotgenotenbijeenkomst voor dating- en beleggingsfraude
Wie slachtoffer is geworden van internetfraude kan zich aanmelden door op de volgende link te klikken: Contact met lotgenoten-Slachtofferhulp Nederland. De online bijeenkomst is voor slachtoffers van beleggingsfraude vanavond tussen 19.00 u en op maandag 20 januari van 13.30-15.30 u. Voor slachtoffers van datingfraude is er morgen een bijeenkomst van 14.00-16.00 u.
5 tips om datingfraude te voorkomen
- Check of je online liefde echt bestaat door onverwacht te videobellen.
- Alarmbellen moeten gaan rinkelen als hij of zij afspraken om elkaar te ontmoeten steeds afzegt of ontwijkt.
- Betaal geen onkosten en leg beleggingsadviezen naast je neer.
- Waarom vraagt je online liefde aan jou geld en niet aan familie of vrienden?
- Controleer de foto’s van je online liefde in Google Images of Yandex. Staan de foto’s op verschillende websites, dan kan het fraude zijn. Wees bewust dat foto’s ook door AI gemaakt kunnen zijn en dat het niet om echte personen hoeft te gaan.
Bron: Slachtofferhulp Nederland.
Meer lezen
Brigitte Leferink gaf al eerder over tips om je computer tegen kwaadwillenden te beschermen. Stella Ruisch sprak met Seniorenweb over hoe je je tegen diefstalsoftware Wannacry kan beschermen. Fraude of diefstal, ze weet ook hoe het voelt om er slachtoffer van te zijn en de schaamte die je voelt. Het overkwam haar toen haar telefoon begin dit jaar werd gestolen.
Openingsfoto: ©Nederlandse Vereniging van Banken
Recente reacties