Wat geef je aan een pasgeborene? Ruim 2000 jaar geleden kreeg een baby in Bethlehem op Driekoningen kostbare geschenken. Dat gedenken christenen op 6 januari. Het was een uitzondering, voor een speciaal kind. Een boreling in Twente, de Achterhoek en Zuid-Drenthe krijgt sinds een paar eeuwen een praktisch, eetbaar cadeau; een krentenwegge. Verschil moet er zijn.
Geen ster maar een geboortekaartje
De drie koningen uit het verre oosten kwamen naar de stal in Bethlehem met bijzondere cadeaus: goud, wierook en mirre. De drie, ook wel de wijzen genoemd, hadden een ster zien opgaan, die de geboorte van de koning van de Joden aankondigde. Zij wilden hem eer bewijzen. Tegenwoordig hoef je geen ziener te zijn of de hemel af te speuren maar krijg je een geboortekaartje op de mat of in je mailbox die de komst van een nieuwe wereldburger aankondigt. En je naaste familie hoeft daar niet eens op te wachten, die bel je gelijk.
Bij de geboorte van mijn kinderen stonden mijn ouders natuurlijk meteen op de stoep om hun kleinkind te bewonderen. Een paar dagen later maakten ze opnieuw de bijna twee uur durende reis van Haaksbergen naar Waddinxveen met in de achterbak van de auto een krentenwegge van een meter lang, versierd met de tekst ‘gefeliciteerd’ en groene en rode bigarreaux.
Krentenwegge is soms wel 2 meter lang
Een krentenwegge is het traditionele geschenk bij kraambezoek (kroamschudd’n) in Twente, Zuid-Drenthe en de Achterhoek. Het is een krentenbrood in groot formaat, soms tot wel 2 meter lang. Vroeger werd het daarom in optocht op een platliggende ladder van de bakker naar het huis van de nieuwgeborene gedragen. Tegenwoordig zijn ze iets handzamer al kregen we de onze wel op een houten plank aangeboden. Dat moet ook wel, om hem heelhuids over te brengen. Natuurlijk eet je het brood het (liefst dik) besmeerd met roomboter. Net zo lekker als gebak. Reden om het niet meer alleen bij geboortes maar ook bij verjaardagen of andere feestelijkheden cadeau te geven of te serveren.
Zo ook genieten van Twentse lekkernij
Wat een krentenwegge bijzonder maakt is vooral de vorm en het formaat. Het is daardoor niet te vergelijken met een normaal krentenbrood. Gelukkig hoef ik niet te wachten op de geboorte van een kind om te kunnen genieten van deze lekkernij. Er zijn pakjes met een paar plakken krentenwegge te koop. Heerlijk om even te genieten, als ik in een nostalgische bui ben, of gewoon zin heb in een lekkere snee brood. Zelf maken kan natuurlijk ook. Klik hier voor een recept of bekijk het instructiefilmpje (ander recept).
Meer lezen over Twentse cultuur en tradities
Brigitte Leferink schreef al eerder over Twentse afkomst in ‘Sprak ik maar Twents, mijn moedertaal.’ Stella Ruisch schreef over het midwinterhoornblazen. Brigitte besteedde daarop weer aandacht aan de Paasvuren. Uit het Twentse hart gegrepen zijn ook ‘De beentjes van St. Hildegard’ en het spektakel ‘Hanna van Hendrik.’
Openingsfoto: De Twentse krentenwegge tussen de felicitatiekaarten bij de geboorte van Brigitte’s eerste kind. © Brigitte Leferink
Recente reacties