’s Zomers in Zeeland fietst Marlies Mielekamp meer dan thuis. Ook daar komen ze – net als in de omgeving van haar woonplaats Nijmegen – glooiende gedeelten tegen, vooral in de duinen. Soms geeft de teller meer dan 30 kilometer per uur aan als Marlies en haar man naar beneden suizen. En dan ligt er ineens zand op de weg…De gedachte aan wat er kan gebeuren, vooral als je op je hoofd valt! Nadat ze in een artikel in De Gelderlander had gelezen hoe gevaarlijk de e-bike wel niet kon zijn, namen Marlies en haar man een besluit. Voortaan gaat er een fietshelm op als ze de e-bike pakken.
Teleurstelling in ANWB-winkel
Onze zoektocht naar een goede helm begon bij de ANWB-winkel. Bij uitstek de winkel waar ze advies kunnen geven, dachten wij. Niets bleek minder waar: het meisje dat ons hielp kon ons niet vertellen welke maat we nodig hadden en hoe we de helm moesten opzetten. Teleurstellende ervaring.
Aangezien bij onze oosterburen zowel kinderen als volwassenen vaak een fietshelm dragen en we er dichtbij wonen, bezochten we een fietswinkel in Kleef. Daar kregen we een prima advies, we bleken beiden een maat M te hebben. De winkelier demonstreerde hoe we de fietshelm moesten opzetten en hoe we die precies op maat konden bijstellen. Helaas bleek hij maar één helm in maat M op voorraad te hebben, een witte Lazer-helm van 99,95. Die kochten we vast.
Uitgebreide voorlichting bij fietsenmaker in de buurt
We namen toch ook maar eens een kijkje bij de fietsenwinkel bij ons in de buurt, Riks-Fietsenmakerij. Hij bleek net die dag een aantal fietshelmen te hebben ontvangen. En wat een uitgebreide voorlichting kregen we daar! Fietshelmen werden op ons hoofd gezet, op maat gemaakt en Rik leerde ons hoe we de helm snel konden openen na een ongeval. Hij vertelde ons ook dat de helm pas af mocht, als geconstateerd was (eventueel in het ziekenhuis) dat er geen hoofd of nekletsel was. Fijne informatie allemaal. Bij Rik kochten we een grijze Duitse fietshelm die door de ADAC was gecontroleerd en die 35 euro minder kostte dan degene die we in Duitsland hadden gekocht.
Soms voelt zo’n fietshelm belachelijk…
Tegenwoordig fietsen we dus steeds met onze helmen op; ik de witte, man Hans de grijze. Soms voelt dat een beetje belachelijk maar als racefietsers of mountainbikers ons voorbij stormen, zie je dat zij eenzelfde fietshelm op hebben. Veiligheid voor alles, denken zij. Misschien moeten wij dat als oudere E-bikers ook vaker denken…
Zo meet je maat van fietshelm
Ga voor een spiegel staan en leg een meetlint op 2,5 cm boven je wenkbrauw op je voorhoofd en meet de omtrek van je hoofd. Het aandachtspunt hierbij is dat het meetlint vlak boven de oren langsloopt. Dit punt net boven je oren is het punt waar je hoofd het breedst is en dit is ook de maat waarop de helmen worden ontwikkeld.
Het beste kun je de meting bijvoorbeeld 3-4 keer herhalen, zodat je nauwkeurig kunt meten.
Dit is de belangrijkste eerste stap in het vinden van de perfecte fietshelm. Een goed passende helm zorgt ervoor dat de helm comfortabel zit en je goed beschermt tijdens een val.
De indeling van maten verschilt vaak per merk. Om je een beeld te geven, is dit een gangbare maattabel:
- XS: < 51 cm
- S: 51-55 cm
- M: 55-59 cm
- L: 59-63 cm
- XL: 61-65 cm
De fietshelm moet ongeveer op 2cm boven je wenkbrauwen zitten en je slapen bedekken.
Het bandje van de helm moet de oren vrij laten en niet in de huid snijden.
Bron: Tips waar je op moet letten | Wielermagazine
Meer over fietsen…..met fietshelm!
Kees Rooze en zijn vrouw dragen op hun verre fietstochten ook altijd een helm. Op die manier hebben ze zonder kleerscheuren al heel wat kilometers in den vreemde afgelegd. Zoals een prachtige tocht langs de Donau, door Denemarken, het Saarland en langs de Vennbahn. Maar ook in eigen land kun je mooie fietstochten maken. Zoals Marlies al eerder beschreef in rondje Zeeland en door het Gelders landschap. Tot en met 5 september kun langs de Oosterschelde ook nog van beeldende kunst genieten, beschreef Brigitte Leferink in Dijken van Wijven.
Recente reacties