In de uitzending Hoe word ik 100 van Omroep MAX hebben 4 van de 6 deelnemers diabetes type 2. Dat is meer dan gemiddeld. Maar het maakt meteen wel duidelijk welk gevaar onze gezondheid bedreigt.
Diabetes type 2 straks welvaartsziekte nr.1
“Diabetes type 2 is op weg om de meest voorkomende welvaartsziekte in Nederland te worden”, vertelt diëtist Karine Hoenderdos. Onlangs kwam het boek Diabetes type2? Maak jezelf beter! uit dat zij samen met hoogleraar diabetologie en internist Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC) schreef. De diëtist wordt in die opmerking geruggesteund door het Diabetes Fonds dat op hun website stelt dat volgens onderzoekers van het Erasmus MC 1 op de 3 van de huidige Nederlandse volwassenen in de toekomt diabetes 2 gaat krijgen.
Overgewicht belangrijke reden
Dat de deelnemers in het programma Hoe word ik 100 van omroep MAX aan diabetes mellitus type 2 lijden, vindt Karine Hoenderdos niet zo vreemd. “Want al deze mensen hebben duidelijk overgewicht. En vrijwel alle mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar. Je komt maar heel weinig slanke mensen tegen die het hebben.”
Overgewicht is niet de enige reden dat mensen diabetes type 2 krijgen. “De andere redenen hebben allemaal te maken met een verkeerde leefstijl zoals ongezond eten, te weinig bewegen, te veel stress en te weinig slaap”, legt Hoenderdos uit.
Een croissant in de auto
Dat is ook te zien aan de deelnemers van Hoe word ik 100: de een eet per dag minstens één taartje en andere snacks, de ander begint ‘s ochtends gehaast met een croissant in de auto en eet enkel afhaalmaaltijden die veel zout, suiker en vet bevatten en weer een ander eet doordat hij als André Hazes-imitator werkt en ongeregelde werktijden heeft vaak in cafetaria’s. Aan bewegen hebben alle deelnemers een broertje dood. Of ze hebben er geen tijd voor, zoals workaholic Caroline die veel stress kent.
Genen spelen ook een rol
De diëtist voegt er onmiddellijk aan toe dat er ook een erfelijke aanleg is om diabetes type 2 te krijgen. “Heb je een broer, zus, vader of moeder die diabetes type 2 heeft, dan moet je extra alert zijn. Jouw bloedsuiker kan sneller stijgen door een verkeerde leefwijze, anderen zonder die genetische component krijgen minder snel diabetes type 2. Je genen kan je niet veranderen, maar je leefwijze natuurlijk wel!”
Wat is diabetes?
Bij diabetes type 1 -dat vaak jeugdigen treft- richt het afweersysteem zich tegen insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Daardoor wordt weinig tot geen insuline meer geproduceerd. Bij diabetes type 2 (vroeger: ouderdomsdiabetes, tegenwoordig krijgen steeds jongere mensen de ziekte) maakt de alvleesklier aanvankelijk meer insuline aan om het te veel aan koolhydraten te verteren. Maar in de loop van de ziekte raken de cellen in de klier beschadigd en gaan daardoor steeds minder insuline produceren, waardoor de glucoseconcentratie in het bloed hoog wordt.
Er is sprake van suikerziekte als er meer dan 7m/mol per liter na een nacht niet eten wordt aangetroffen in je urine. Symptomen zijn vaak dorst en veel plassen, vermoeidheid, rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel of slecht zien, slechtgenezende wondjes, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen. Ook infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking kunnen op diabetes wijzen.
Volgende week deel 2: hoe voorkom je dat je diabetes krijgt?
Nog meer lezen over gezondheid: klik dan hier.
Recente reacties