1,26 van Janet Echelman hoort voor Kees Rooze tot een van de hoogtepunten van het jubilerend Amsterdam Light Festival. Het toeval wil dat de installatie van de Amerikaanse kunstenaar net zo oud is als het festival, namelijk 10 jaar. ‘1.26’ zijn het aantal microseconden die de aarde minder leeftijd heeft gekregen door de aardbeving in Chili in 2010. Het kunstwerk reist de hele wereld over maar hoort natuurlijk ook op het feestje in Amsterdam, dat inmiddels behoort tot de belangrijkste lichtfestivals in Europa.
Van Yule naar Amsterdam Light Festival
Begin deze eeuw maakte de lichtkunst een aarzelende start in Amsterdam. Als Yule (een verwijzing naar het traditionele Scandinavische winterfeest) begon het met een handjevol verlichte kunstwerken in de Amsterdamse grachten. Het publiek moest er nog aan wennen, kwam er niet meteen voor naar Amsterdam en sponsors haakten af. Uiteindelijk werden de zaken onder de nieuwe naam Amsterdam Light Festival beter aangepak. Het festival groeide uit tot een publieksvriendelijke evenement waar tegen een miljoen mensen voor naar de binnenstad van Amsterdam komen.
Hele jaar door
Inmiddels is er het hele jaar door in de stad lichtkunst te bewonderen in verschillende stadsdelen. En doen de Amsterdamse scholen ook een duit in het zakje. 1000 Amsterdamse scholieren deden mee aan een project over kinderarmoede, dat resulteerde in een ode aan het sprookje van Hans Christian Andersen, het meisje met de zwavelstokjes, een kunstwerk van Aldo Brinkhoff dat bij de Hortus Botanicus staat opgesteld.
De opbouw van de lichtwerken heeft weken in beslag genomen en de vraag is natuurlijk: dooft het licht nergens? Vooral de leerlingen van het Light Lab Technasium zullen gespannen toekijken. Het is niet de bedoeling dat bezoekers zoals Kees Rooze en zijn vrouw bij een eerdere editie minuten lang staan te wachten of er iets gebeurt bij een installatie. Geïnteresseerd in wat er achter de schermen van het Amsterdam Light Festival zoal gebeurt? Op 14 januari geeft man-van-de-techniek David Jansen en zijn team een toelichting. Aanmelden kan via info@event-engineers.nl.
Met gids of zelf er op uit
Ook dit jaar staan de gastheren en gastvrouwen van het Amsterdam Light Festival op de Blauwbrug, vlakbij het Centraal Station klaar om bezoekers de weg te wijzen. Daar zijn boekjes met uitleg van de kunstwerken langs een wandelroute van 6,5 kilometer lang te krijgen (7,50 €). En natuurlijk kunnen bezoekers kiezen voor een tocht per rondvaartboot, al dan niet met uitleg, langs de kunstwerken. Maar met wat huiswerk kunnen wandelaars en fietsers er ook gewoon zelf op uit.
De twintig kunstwerken zijn te zien tot en met zondag 23 januari. Vanwege de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus, zijn de kunstwerken zeker tot en met 14 januari verlicht van 17.00-22.00 u.
Om nog meer in kerststemming te komen
Dit schreef Kees Rooze eerder over het Amsterdams Lichtfestival. En we wensten u met foto’s van het Amsterdam Light Festival in 2019 nog een sfeervol Kerstfeest. Maar er valt in kersttijd natuurlijk niet alleen in Amsterdam wat te beleven. Zo bezocht Kees samen met zijn vrouw ook Maastricht en Deventer. Sinds corona van wandelen gaan houden? Denk dan ook eens aan midwinterhoornblazen. Of maak in Limburg de kribkeswandeling. Niet alle kerstmarkten zijn afgeblazen, Stella Ruisch koestert de herinnering. Of lees het verhaal van Karin de Lange over haar driegeneratie kerstboom.
Openingsfoto: Moonburn van Studio Barlow schijnt vanaf de Stopera over de Amsterdamse binnenstad. Foto: © Janus van der Eijnden
Recente reacties