Vandaag begint met het halen van een askruisje in de kerk voor katholieken de vastentijd. Die duurt 40 dagen tot aan Pasen. Te vergelijken met de ramadan voor moslims. Het periodiek afzien van voedsel en/of alcohol is inmiddels uitgegroeid tot een heuse trend. Denk maar aan dry january. Marlies Mielekamp, die vaker over gezondheidsonderwerpen schrijft, probeerde een paar dagen vasten uit. Als een middel tegen de vreemde klachten die haar al een tijd teisteren.
Wat heb ik en wat kan ik er tegen doen?
Sinds negen maanden worstel ik met vreemde klachten zoals chronische vermoeidheid en veel pijn aan de linkerkant van mijn borstkas, nek en aangezicht. Toen daarna verbindweefselde plekken op mijn romp en gezicht ontstonden, baarde me dat zoveel zorgen dat ik via de huisarts bij de internist terecht ben gekomen. Bij onderzoek vond de specialist, behoudens wat kleine afwijkingen zoals een auto-immuun gastritis en licht gestoorde leverfuncties, niets bijzonders. En uit bloedonderzoek bij de reumatoloog bleek ik ook geen auto-immuunziekte, zoals sclerodermie, te hebben. Gelukkig natuurlijk…maar wat heb ik dan wel? En nog fijner: wat kan ik ertegen doen?
Immuunsysteem resetten door vasten
In een telefoongesprek met mijn dochter vertelt zij dat een bevriend echtpaar, eind dertigers, beiden kanker hebben gehad. Om zich te wapenen tegen de effecten van chemotherapie besloten zij hun immuunsysteem te ‘resetten’ door…te vasten. Zou dat misschien iets voor mij zijn? Het zou wetenschappelijk bewezen zijn!
Die wetenschappelijke achtergrond wil ik eerst zelf zien en als ik op ‘immuunsysteem resetten’ google vind ik inderdaad een artikel van juni 2014 in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell. Daarin stellen wetenschappers van de University of South California (USC) dat door te vasten stamcellen beginnen met de productie van nieuwe witte bloedcellen zodat het hele immuunsysteem zich herstelt. Bovendien zouden tijdens het vasten oude of beschadigde delen van het immuunsysteem als het ware verwijderd worden. Voor dit onderzoek moesten mensen gedurende een half jaar twee tot vier dagen vasten.
Hongergevoel verdwijnt tweede dag
Onder het mom ‘baat het niet, het schaadt ook niet’, besluit ik twee dagen te gaan vasten. Die dagen drink ik alleen slappe ‘gunpowder’ thee die het lichaam nog eens extra van anti-oxidanten zou voorzien. De eerste dag voel ik me tot drie uur in de middag prima, eigenlijk een beetje hyper zelfs. Dan krijg ik ‘hongerklop’, vooral als ik voor mijn man een lekker pan zilvervliesrijst nasi maak. Die avond zit hij lekker te eten terwijl ik met mijn bakkie slappe thee tegenover hem zit. Ik zie op tegen de nacht, hoe is dat eigenlijk slapen met dat hongergevoel?
Een halve banaan om niet van graat te vallen
Tot mijn verbazing slaap ik die nacht uitzonderlijk goed en lijkt de honger de volgende ochtend verdwenen. Dat blijft de hele dag zo. Maar ’s avonds moet ik Pilatesles geven en als mijn man aan het eten is, eet ik een halve banaan – ik heb dan 48 uur gevast – om te voorkomen dat ik tijdens de les van mijn graatje ga! Als ik om negen uur thuiskom, eet ik de andere helft van de banaan. De dag erop start ik voorzichtig met weer gewoon eten: een halve banaan, beetje havermout en magere melk.
Baat het niet…
Vanaf mijn vastenperiode probeer ik zo gezond mogelijk te eten en zo weinig mogelijk te snoepen. Oké, ik zwicht af en toe voor een stukje chocola, maar alcohol heb ik voorlopig in de ban gedaan! Na drie weken extreme aangezichtspijnen te hebben gehad, – die ik met 6 paracetamollen per dag bestreed – resteerde toen ik begon met vasten nog steeds vage pijn in mijn gezicht. Tot mijn verrassing bleken die pijnen na twee dagen ineens helemaal verdwenen! Wel bleven de vermoeidheidsklachten en de pijn in mijn nek. Maar ik heb me voorgenomen elk begin van de volgende vijf maanden steeds twee tot drie dagen te vasten. Want: baat het niet…
Foto: Yaopey Yong/Unsplash
Recente reacties