“Muizen?” vraagt een goede vriend, vanachter zijn schuimend bier, na mijn mededeling dat ik huisgenoten heb. Nee, het zijn geen knaag- of plaagdieren die de komende twee maanden mijn huis delen, maar échte mensen van vlees en bloed. En een extra hond. Zodat een beetje slimme muis die zijn vrijheid en leven liefheeft, zich hier voorlopig niet laat zien.

In gesprek over vrijheid

Nu manlief in Frankrijk aan het klussen is, heb ik meer huis dan ik aankan, zodat ik blij ben met het tijdelijke gezelschap van mijn kennissen, die in een rap tempo goede vrienden aan het worden zijn. We delen het dak, de tuin, het bad en de keuken en zijn, sinds de Dodenherdenking én mijn column over “Vijf keer lezen in mei; de vrijheid bevochten in boeken”, voortdurend in gesprek. Over wat vrijheid voor óns inhoudt. Behalve bij de herdenkingsmaand sluit deze conversatie ook heel goed aan bij onze nieuwe leefsituatie.
Regelmatig openen we de thuisbioscoop om inspiratie op te doen voor het vervolggesprek.

War and Peace op NPO2

vrijheid

/Remake van oude hitserie uit vorige eeuw verdient opnieuw een groot publiek.

Elke zaterdagavond wordt op NPO 2 de nieuwe kostuumserie van de BBC uitgezonden; een bewerking van de beroemde roman van Lev Tolstoj. Een jonge generatie Russische aristocraten heeft tijdens het conflict met Napoleon in 1805 óók te kampen met persoonlijke zorgen, die het leven behoorlijk ingewikkeld maken. Veel bekende Engelse spelers; Paul Dano, James Norton en Lily James. Zes afleveringen van een uur, met prachtige muziek.
Dé kans om het boek erbij te pakken en na elke aflevering een stuk te lezen!
War and Peace, regie: Tom Harper, GB, 2016

L’Avenir prachtfilm

Toekomst

Isabelle Huppert in l’Avenir op het moment dat ze ontdekt dat ze vrij is om te doen wat ze wil.

Filosofiedocente Nathalie (Isabelle Huppert) constateert dat ze voor het eerst in haar leven werkelijk vrij is. Haar man heeft haar verlaten voor een andere vrouw, de kinderen zijn volwassen en haar moeder, die veel verzorging van haar dochter nodig had, is overleden. Hoewel Nathalie diep verdrietig is gaat ze op zoek naar manieren om met deze nieuwe situatie om te gaan. Ze vindt steun bij haar intellect en haar vertrouwde, geliefde filosofen. Isabelle Huppert zet op overtuigende wijze, een krachtige, zelfstandige vrouw neer, Een vrouw die overeind blijft, in een onzekere wereld. Prachtfilm!
L’Avenir, regie: Mia Hansen-Løves, Frankrijk 2016

Fences inspanning van kijken waard

vrijheid

Denzel Washington (rechts) speelt in Fences de ontrouwe vader.

Deze film is gebaseerd op een bekroond toneelstuk en is daar in vorm héél dichtbij gebleven. Dat is even wennen, maar de inspanning beslist waard; zelden heeft een verhaal over een stuklopend huwelijk mij meer aangegrepen. Troy en Rose, fantastisch gespeeld door Denzel Washington en Viola Davis, die ook in de toneelversie speelden, hebben de nodige problemen en teleurstellingen in hun leven overwonnen.  Het lukt de verbitterde Troy niet om de gevonden vrede en rust te koesteren. Hij begint een verhouding waar een kind uit voort komt. Rose ontfermt zich, ondanks haar verdriet, over de baby, waarvan de moeder in het kraambed overlijdt en spreekt de hartverscheurende woorden: “This baby just found her mother, but you, Troy, just lost your wife”.

Fences, regie: Denzel Washington, VS, 2016

La Vita É Bella verbijsterend

vrijheidHet In 1998 won La vita é bella onder andere een Oscar voor beste niet Engelstalige film

Het leven is natuurlijk helemaal niet mooi in het Duitse concentratiekamp, waar vader Guido (een rol die Roberto Benigni op het lijf is geschreven) met zijn geliefde gezin wordt geïnterneerd. In een poging om zijn vijfjarige zoontje te beschermen, stelt de vader de hele situatie voor als een spel, waarmee punten te verdienen zijn.
De film won in 1998 maar liefst drie Oscars. Een prachtige film die je verbijsterd achterlaat. Vooral als je hem voor de eerste keer bekijkt.
La Vita é bella, regie: Roberto Benigni, It, 1997

Loving, strijdbaar maar ingetogen

Het waargebeurde verhaal van de blanke Richard en de Afro-Amerikaanse Mildred Loving (Joel Edgerton en Ruth Negga).  Ze worden gearresteerd,  omdat ze met elkaar getrouwd zijn; gemengde huwelijken zijn in 1958 in Virginia verboden.

vrijheid

9 jaar streed het echtpaar Loving tegen het verbod op interraciale huwelijken in de VS.

Nadat ze, door de staat, uit hun geboortedorp zijn verbannen, bevechten ze met succes negen jaar lang het verbod op interraciale huwelijken.  Een strijdbare maar ingetogen film.

 Loving, regie: Jeff Nichols, GB/VS 2016

Films in thema ‘Vrijheid’

Ook nu wil ik jullie vragen: “Welke films passen volgens jou in het thema ‘Vrijheid’? En waarom? Ik bekijk ze graag om te bespreken op Meerdanvijftig.nl!