Dear neighbour”, luidt de aanhef van het kaartje dat we begin september in de brievenbus kregen. Afkomstig van de nieuwe, uit Engeland afkomstige, bewoners van een huis verderop in de straat. Ze organiseerden een ‘afternoon tea’ om de buren beter te leren kennen. Wat een leuke manier om je voor te stellen! Helaas waren we verhinderd maar we hoorden dat het er erg gezellig is geweest op deze onofficiële ‘Burendag’.

Uitnodiging aan buren voor een ‘afternoon tea’

Een ‘bakkie koffie’ of een buurtbarbecue

Komende zaterdag organiseren het Oranjefonds en Douwe Egberts samen voor de 18de keer Burendag. Het is de bedoeling dat bewoners zelf een activiteit organiseren en daarvoor minimaal 6 weken van tevoren een aanvraag doen. Op Burendag.nl  zijn daarvoor de voorwaarden te vinden. Het kan dus het welbekende ‘bakkie koffie’ zijn in een partytent in de straat maar ook een buurtbarbecue, zoals ze elk jaar een paar straten verderop in de wijk organiseren.

Hoe gaat het ermee?

Niet op tijd aan gedacht? Dan is er weer een heel jaar de tijd om iets te verzinnen. Burendag is vastgesteld op de vierde zaterdag in september, dan weet u dat alvast. Maar minder bewerkelijk kan ook. Door bijvoorbeeld de gebruikelijke ‘goede morgen, goede middag, goede avond’ te vervolgen met de vraag ‘Hoe gaat het ermee?’

Een compilatie van activiteiten op Burendag.

Nieuwkomers

De organisatoren van de afternoon tea in onze wijk van ruim 40 jaar oude eengezinswoningen behoren tot de golf nieuwkomers die in de plaats komen van de eerste bewoners die nu langzaam maar zeker vertrekken. Onze buurt is dus behoorlijk vergrijst en dat betekent dat er ook de nodige eenzaamheid is.

De Week tegen de Eenzaamheid

Wat dat betreft is het ook mooi, dat Burendag valt in de Week tegen de Eenzaamheid, die vandaag start. Ik denk nog wel eens terug aan het artikel dat Marlies Mielekamp schreef over de hype die de eet- en leefgewoonten van de hoogbejaarde bewoners in het Italiaanse Pioppi ontketende.  Een ervan was dat er in het Toscaanse plaatsje naar elkaar wordt omgekeken. Niet dat ze dagelijks bij elkaar over de vloer komen. Maar ze houden wel een oogje in het zeil. Ondanks mijn drukke bestaan, neem ik me nu voor om binnenkort bij mensen in de straat weer even te ‘buurten’. U ook?

Meer lezen

De overheid maakt zich over veel dingen zorgen maar niet over de vergrijzing, hoewel al vaak is geconstateerd dat er véél meer woningen die voldoen aan de behoefte van ouderen moeten worden gebouwd. Dit jaar en vorig jaar stond er geen woord over in de Troonrede. Al eerder schreven we over eenzaamheid, wat eenzame mensen er zelf aan kunnen doen maar ook hoe een klein gebaar al een groot warm gevoel kan geven.

Openingsfoto: Activiteiten tijdens Burendag in Amersfoort vorig jaar. Jean-Luc Laval/Flickr.com