De schaaltjes met borrelhapjes op de verjaardagstafel geven het beeld van onze wil om gezond te leven duidelijk weer. Terwijl de paprikareepjes nog fier overeind staan in het glazen schaaltje, zijn de laatste stukjes ossen- en leverworst allang verdwenen. Vorige week bleek uit onderzoek dat het 6 jaar geleden gesloten Preventie-Akkoord weinig heeft uitgericht. Na 6 jaar wordt er vrijwel onveranderd ongezond geleefd. In 2040 is meer dan de helft van de bevolking te dik.
Ongezond voedsel nog steeds goedkoper
In 2020 schreef Brigitte Leferink over het Preventieakkoord dat ze geschokt was door de gezondheidskloof tussen praktisch en theoretisch opgeleiden. Het verschil tussen ongezond en gezond leven is bijna 4 jaar later alleen nog maar groter geworden. Inmiddels is het verschil in levensverwachting van zo’n 3 jaar opgelopen tot 8 jaar. Zo geschokt was ik ook toen mijn zus gelijk bleek te hebben in een discussie over leefstijl. Ongezond voedsel als een broodje hamburger is goedkoper dan gezonde groenten. En zo komt overgewicht dus vaker voor bij mensen met weinig geld.
Gezondheidsdoelen te vrijblijvend
“Als klimaatdoelen of normen voor begrotingstekorten niet worden gehaald, dan mag de minister direct tekst en uitleg geven in de Kamer en uitleggen welke maatregelen hij of zij neemt. Maar gezondheidsdoelen zijn allemaal veel te vrijblijvend. Haal je die niet dan is het ‘jammer’.” In de Volkskrant vindt hoogleraar Economie van de volksgezondheid aan de Universiteit van Groningen, Jochem Mierau het tekenend voor de lakse houding van overheid.
In 2040 zal niet 5 procent maar nog 10 procent van de volwassenen nog steeds roken. Dat is slechts een daling van 3 procent. Van de jongeren zal dan nog 4 procent roken. Terwijl de gedachte was dat het bij hen helemaal zou zijn uitgebannen. Problematische drinkers zijn er dan nog evenveel als nu, ook al zijn de gewoontedrinkers dan ietsiepietsie in aantal afgenomen.
Belast suiker en niet alleen frisdrank
Nu moet ik blij zijn dat mijn man gevoelig is voor mijn aandringen om niet elke dag bier of wijn te drinken maar de frisdrank die hij daarvoor in de plaats drinkt is dankzij de hoeveelheid suiker ook niet bepaald gezond. Waarom alleen de belasting op frisdrank verhogen? En niet zoals in andere landen de effectieve maatregel om de hoeveelheid suiker in producten te belasten? Net zoals bij het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes, zegt mijn argwaan dat onze bestuurders in Den Haag hun oren te veel laten hangen naar wat fabrikanten willen. En dat is ongezond.
Niet in de supermarkt? Dan verkopen we tabak om de hoek
Prijsverhogingen, moeilijk of niet langer verkrijgbaar maken: het zijn maatregelen die helpen de gezondheidsproblemen terug te dringen. Dan helpt het niet dat supermarkten nu op een steenworp afstand van hun deuren een tabakswinkel inrichten, omdat het straks binnen niet meer mag.
Roken, drinken en een patatje-met: de samenleving betaalt er op termijn de prijs voor ongezond leven. Nóg hogere zorgkosten dan alleen door vergrijzing. Wat dat betreft staat het water ons straks eerder tot de lippen dan dat het door klimaatverandering over de dijken klotst.
Meer lezen over gezondheid
Nog een week dry january, is een kleine maar goede stap in de richting van gezonder leven. Steun van IkPas om dry january in een andere periode te houden, kan ook, schrijft Brigitte Leferink. Roken uitbannen blijft een uitdaging met de opkomst van E-sigaretten. Het grote probleem van ongezond leven is ook laaggeletterdheid, schreef ze. Dat je niet goed kan lezen of schrijven, is niets om je voor te schamen, maakte Frans Bauer op televisie al duidelijk. Je kunt er wel wat aan doen!
Openingsfoto: Henry Perks/Unsplash
Recente reacties