Morgen staan de begraafplaatsen even in de belangstelling. Dan is het 2 november, Allerzielen. Een dag waarop niet alleen Rooms-Katholieken maar ook anderen stil staan bij degenen die ze moeten missen. Er zijn op veel plekken samenkomsten in rouwcentra of zogenaamde ‘lichtjesbijeenkomsten’ op begraafplaatsen. Ook op andere tijdstippen proberen begraafplaatsen meer een plek in de samenleving te zijn. Met muziekuitvoeringen of beeldende kunst. Sowieso vindt Brigitte Leferink dat het kerkhof vaker ons bezoek waard is.

Wandelen langs kunst op Rhijnhof

Het is een nieuwe trend: begraafplaatsen proberen ook ‘gewoon’ publiek te trekken. Mij hebben ze al, want ik ben dol op oude begraafplaatsen, schreef ik hier al eerder. Begraafplaats Rhijnhof in Leiden is zo’n oase van rust en groen in de stad Leiden. Het is meer dan een laatste rustplaats: een soort park, waar je een uitvaart in de open lucht kunt houden. Er is een rouwsteiger, waar de rouwstoet over het water kan aankomen en je kunt er zelfs een uitvaartpicknick houden.

Bloementafel

De begraafplaats nodigt uit tot een wandeling. Er is fraaie kunst te zien zoals het Sterrenlint van beeldhouwster Marianne van den Heuvel in het sterretjesveld waar as van te vroeg geboren en niet levensvatbare kinderen kan worden uitgestrooid. Van dezelfde beeldhouwster is er ook een Bloementafel in de vorm van een bloemblad, waar nabestaanden bloemen kunnen leggen. Bij de entree van de begraafplaats staan De Poortwachters, een werk van Frans van Nieuwenborg en er is nog veel meer kunst te bewonderen.

Beeldbepalende bomen bij laatste rustplaats

Het oudste gedeelte van het kerkhof hoorde vroeger bij de buitenplaats Rhijnhof. Dat kun je nog zien aan de prachtige oude bomen die er staan. Aan de hand van een handig boekje met uitleg kun je een bomenroute wandelen langs de beeldbepalende bomen. Deze route is ongeveer één kilometer lang. Sommigen bezoeken de begraafplaats om de laatste rustplaats van meer en minder bekende Nederlanders te bezoeken, zoals van schrijver Jan Wolkers, politicus Willem Drees of acteur Cees Laseur.

Midzomerconcert

Een bijzondere activiteit op Rhijnhof is het Midzomerconcert. Op de langste dag van het jaar musiceren studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de begraafplaats. Zij spelen dan door henzelf gecomponeerde muziek op een door henzelf uitgezochte plek op Rhijnhof. De een speelt bij de vijver, de ander bij het sterretjesveld. Een derde kiest voor de aanlegsteiger; het is elk jaar een verrassing welke locaties de studenten kiezen. Noteer 21 juni alvast in de agenda. Iedereen is welkom.

Op Youtube is deze mooie impressie van Rhijnhof te zien.

Meer weten over mooie begraafplaatsen?

Wie nog dit jaar op pad wil naar een begraafplaats: Brigitte Leferink schreef eerder over mooie kerkhoven; ‘Sta eens stil bij de romantiek van een begraafplaats’, naast het artikel waarin ze de aantrekkingskracht van onze laatste rustplaats voor haar verklaarde. Bovendien was ze op Vlieland getuige van een bijzondere begrafenis. Op Recreatief.nl staan ook nog een aantal historische begraafplaatsen opgesomd die ook een bezoek waard zijn.

Openingsfoto: Optreden bij de laatste rustplaats van Herman Brood op Zorgvlied in Amsterdam. Foto: Jeroen Mirck/Flickr.com