Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.
Wat houdt ons tegen?
Woorden doen er toe, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Als de term ‘Tenminste Houdbaar Tot’ op verpakkingen zou worden vervangen door ‘Lang Houdbaar’ zou een derde van de consumenten het product nuttigen in plaats van weggooien. De wetgever bedoelt het goed met zijn verplichting een datum op de verpakking te zetten maar spant in de strijd tegen verspilling zo wel het paard achter de wagen. Dat kwam aan de orde in het televisieprogramma ‘Wat houdt ons tegen’, een 6-delige serie van de omroep Human.
Meer dan een jaar oude kokosolie
Een jaar geleden vroeg mijn dochter voor een recept om kokosboter mee te nemen. Ik kon niet anders vinden dan de kokosolie op de foto. Uiteindelijk stond de pot ongebruikt bij me in de kast. En niet voor even maar voor meer dan een jaar. Langer dan de THT-datum.
Dat kwam ter sprake In de zoektocht naar lekkere vegetarische gerechten. Van dezelfde dochter kreeg ik een rode linzen curry van de Engelse website Rainbowplantlife.com aangeraden. Omdat ik die niet in huis had, kwam ze de rode linzen brengen. Meteen maar die pot onder haar aandacht gebracht. ‘Maar mam, daar kun je toch nog prima in bakken?’ , was haar reactie.
Olie zag er goed uit, rook en smaakte ook goed
Stom, stom, niet bij nagedacht. Maar ja, die datum hè. Nu hanteer ik die met mijn gezonde verstand maar toch word je er een beetje onzeker van. ‘Het zal toch niet…’ maar de olie zag er nog goed uit, rook goed en de smaak was ook goed. En als tweede generatie hongerwinterslachtoffer, zoals ik mezelf betitel, gooi ik iets pas weg als het vies smaakt of de schimmel er duidelijk in zit.
De rode linzen curry smaakte heerlijk, ik leef nog en kan dus het recept bij dezen doorgeven met de vermelding dat je prima geurloze kokosolie ervoor kan gebruiken…
Rode Linzen Curry
Nodig voor 4 personen:
- 180-190 gr. rode linzen
- 480 ml. Groentebouillon
- 400 gr. tomatenblokjes
- 1 blikje kokosmelk (400 ml.)
- 3 eetlepels amandelboter
- ½ citroen uitgeperst
- Ong. 8 gr. verse koriander gehakt
- 1 eetlepel kokosolie of een andere neutrale olie
- 4 knoflooktenen, gehakt
- Een stukje van ong. 5 centimeter gemberwortel, gehakt of geschaafd
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 of 2 jalapeñopepers naar smaak, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 thelepel garam masala
- zeezout, zwarte peper
Bereiding:
Spoel de linzen in een zeef net zo lang, totdat het water er schoon van af komt. Verhit een grote pan (waar een deksel op kan) en voeg de kokosolie toe. Als de olie begint te glanzen, voeg dan de knoflook, gember, jalapeñopeper toe en roerbak het 2 minuten om te voorkomen dat de knoflook aanbrandt.
Voeg dan komijn, korianderpoeder, chili, kerrie, garam masala, kurkuma, zout en peper toe (naar smaak) en roerbak opnieuw een halve tot een minuut. Kijk opnieuw uit voor aanbranden.
Voeg de bouillon toe en schraap eventuele aanbaksels los van de bodem. Nu de linzen en de tomatenblokjes erbij. Goed doorroeren en met een deksel op de pan nog zo’n 20-25 minuten laten pruttelen. De linzen moeten dan zacht zijn, anders nog even 5 minuten langer. Eventueel wat water of bouillon toevoegen.
Na die tijd, kokosmelk, amandelboter en breng eventueel op smaak met zout en peper. Op een laag pitje nog zo’n 5-8 minuten laten sudderen tot de curry dik en romig is. Vlak voor het serveren nog citroensap en verse koriander erbij.
Rode linzen curry met/zonder amandelboter
Desgewenst kunt u de curry nog fijner maken met een staafmixer, schrijft het recept voor. Dat vonden wij niet nodig. En dan verklappen we ook dat we de amandelboter achterwege hebben gelaten, niet gemist! Serveer met basmatirijst en/of (zelf gebakken) naanbrood.
Meer vegetarische ‘sjieke kliekjes’
Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.
Openingsfoto: Mart Production/Pexels.com
Recente reacties