Met het vooruitzicht dat de rekening voor gas en licht in de nabije toekomst alleen maar hoger zal worden, zijn veel mensen op zoek naar energiebesparende maatregelen. Marlies Mielekamp ging ze voor en legt uit waarom ze voor -nieuwe- zonnepanelen en in plaats van een hybride warmtepomp airco heeft gekozen.
Ons huis is bijna 14 jaar oud en we hebben dan ook het geluk dat het qua isolatie een A+ status heeft. Toch besloten we tien jaar geleden met veel mensen uit de buurt zonnepanelen te plaatsen. Het werden 8 panelen met een opbrengst van 200Wp die ons per jaar ongeveer 1600 kilowattuur (kWh) opleveren. Dat is ongeveer de helft van onze elektriciteitsrekening. Omdat we merkten dat gas de hoofdmoot is van onze energierekening stapten we drie jaar geleden over op koken op inductie in plaats van op gas.
Zonnepanelen leveren meer op dan nodig
De tegenwoordige zonnepanelen geven een veel hogere opbrengst dan die op ons dak staan. Bovendien is de omvormer, die ervoor zorgt dat gelijkstroom omgezet wordt in bruikbare wisselstroom voor alle huishoudelijke apparatuur, na ongeveer tien jaar aan vervanging toe. Reden voor ons een informatief gesprek aan te vragen bij een firma die zonnepanelen plaatst. Het bleek dat er plaats was voor 10 zonnepanelen met een opbrengst van 400pW per jaar die ons effectief ongeveer 3600 kWh per jaar zouden opleveren. Dat is meer dan we per jaar nodig hebben.
Airco in plaats van hybride warmtepomp
Al eerder hadden we na lekkage van onze verwarmingsketel informatie opgevraagd over een hybride warmtepomp. Vooral omdat de monteur bij de jaarlijkse controle opmerkte, dat de ketel sleets begon te worden. Niet zo vreemd na bijna 14 jaar. Zo’n hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een cv-ketel op gas en ondersteunt op koude dagen bij het verwarmen van de woning. Nu hebben we op de hele benedenverdieping vloerverwarming en verbruiken door ons goed geïsoleerde huis maar 1200 m3 gas per jaar. Degene die informatie gaf over een nieuwe ketel legde ons uit dat een hybride warmtepomp pas rendabel is als je minstens 1600m3 gas per jaar verbruikt. Hij raadde ons aan in plaats van een hybride warmtepomp airco in de kamer te plaatsen, vlakbij de plek waar we vaak zitten. Die verkoelt in de zomer maar kan ook verwarmen in de winter.
Twaalf procent minder gaskosten?
De man die ons informeerde over de zonnepanelen vond dit een verstandig advies: immers we hadden nu meer opbrengst van de zonnepanelen dan we verbruiken. En vanaf 2025 krijg je vrijwel niets meer terug als je terug levert aan de energieleverancier. Met zo’n airco kunnen we de verwarming lager zetten en bij verwarmen als dat nodig is.
Bij vloerverwarming moet de thermostaat dag en nacht op ongeveer dezelfde temperatuur staan. Hoger zetten als je thuis komt, is weinig zinvol, want het duurt een tijd voor de vloer op temperatuur is. Elke graad dat de thermostaat lager staat levert een besparing van 6 tot 7 procent op. Als we de thermostaat dus 2 graden lager zetten komende winter scheelt dat minstens 12 procent aan gaskosten. En hoeven we enkel bij te verwarmen als we thuis zijn.
Ik laat het weten
Inmiddels zijn zowel de zonnepanelen als de airco geplaatst. Over een jaar laat ik in een volgend artikel weten of het echt zoveel op de gasrekening heeft gescheeld!
Meer lezen over wonen
Marlies Mielekamp schreef eerder over energie besparen naar aanleiding van warme truiendag Maar ook gaf ze tips hoe je op eenvoudige wijze je huis een make-over kan geven. En ze gaf 7 tips hoe je je huis duurzaam kan schoonmaken. Stella Ruisch schreef een verhaal over de noodzaak van ventilatie. Wie straks weken op vakantie is geweest, doet er goed aan dit verhaal over legionella te lezen.
Openingsfoto: de airco boven de deur in de woonkamer van Marlies Mielekamp. ©eigen foto’s.
Recente reacties