Tilburg is geen stad van grootse monumenten of majestueuze gebouwen. Maar wel een charmant rommeltje van lelijke jaren ’60 architectuur, kerken uit de vorige eeuwwisseling, statige herenhuizen maar ook lange straten met kleine arbeiderswoningen. Bij het verlaten van de stad via de A58 na een bezoek van iets meer dan 24 uur, is de conclusie dat Tilburg het wel verdient dat we er terugkomen. Al is het maar om alsnog het trappistenklooster Koningshoeven aan de rand van de stad te bezoeken. Een aanrader volgens onze gastheren van B&B De Stadsslaperij.
Een deken van Aabe
Door de gastvrije Erik en Michèl zijn we wel van het naburige Aabe-fabriekscomplex op weg gegaan naar het Stekelenburgplein. Oog in oog met het logo komt onmiddellijk de jeugdherinnering boven van het etiket in mijn deken uit de jaren zestig. Die eland in de veelkleurige geruite deken! Waarvan mijn moeder niet naliet te benadrukken hoe duur hij was geweest en hoe goed de kwaliteit… Hij ligt goed bewaard in plastic nog op mijn zolder.
Na de hoogtijdagen in de jaren vijftig, beleefde de fabriek vanaf de jaren ’70 een neergang. Aabe bestaat nog wel maar dan slechts als verkoopkanaal van dekens die inmiddels uit Frankrijk schijnen te komen. Het historische fabriekscomplex zelf is verbouwd tot een levendige plek met voornamelijk woonwinkels.
Zomeravond in Tilburg
We steken bij de Piushaven over d’n Ophef, de brug van Jan Kormeling, die er sinds 2013 ligt en tevens kunstwerk is. Historische vrachtschepen en een flinke handvol restaurants scheppen hier in Tilburg op een zomeravond een sfeer waarin het goed toeven is.
We lopen door de Koopvaardijstraat naar de Paleisring, aanduiding van een van de weinige monumentale gebouwen die Tilburg telt. Het gaat om de buitenresidentie die Koning Willem ll voor zichzelf bestemd had in de jonge industriestad maar waar hij nooit heeft geslapen. 22 Dagen voor de oplevering in 1849 kwam hij te overlijden. Daarna werd het gebouw een HBS waar o.a. Vincent van Gogh zijn middelbare schooltijd doorbracht. Inmiddels ligt het verstopt en onooglijk achter een kantoorkolos als onderdeel van het stadhuis.
Winkelen in Tilburg
Voor die kolos slaan we rechtsaf en kruisen de Heuvelstraat, het winkelhart van Tilburg. Deze ochtend wordt om de hoek hard gewerkt door stratenmakers en bouwvakkers. Die bedrijvigheid treffen we verderop ook op. Het verlangen om Tilburg naar de 21ste eeuw te brengen loopt in het oog. De overdekte Emmapassage moet veranderen in gezellige straten met winkels. En het stationsgebied krijgt de contouren van een hippe plek, waar alle Tilburgers straks graag willen komen. In de LocHal verzamelen ze zich deze ochtend al om na hun café latte tussen de stalen balken, waar ooit locomotieven werden opgehesen voor onderhoud, hun laptop open te klappen. De hal is de stadsbibliotheek van Tilburg geworden.
Textielfabriek werd museum
Voorbij het station lopen we door de Stedekestraat. Op weg naar onze bestemming. De liefde voor kleine ‘luyden’ en arbeiders brengt ons naar het Textielmuseum gevestigd in de oude textielfabriek Gommers. Een van de 12 die ooit aan de Goirkestraat waren gevestigd. Het herbergt niet alleen een eerbetoon aan de vroegere bedrijvigheid die Tilburg een gouden tijdperk bezorgde. Het museum is tevens het moderne hart geworden van internationale textielkennis- en kunde. Maar daarover volgende keer meer!
Tips om te doen in Tilburg
- Combineer een bezoek aan Tilburg met een optreden op een van de spraakmakende poppodia’s, 013. Het is samen met de rockacademie van Fontys Hogeschool, de kweekvijver voor muzikaal talent. Songfestival-winnaar Duncan Laurence komt hier van daan.
- Zoekt u meer de rust dan zijn de kloosters in de buurt van Tilburg een optie. Of maak een wandeling door de nabijgelegen Loonse en Drunense Duinen.
- Kinderen mee? Tja, dan kan een uitstapje naar De Efteling in Kaatsheuvel niet uitblijven.
- Breng een bezoek aan het Stadsmuseum, met o.a. het tekenlokaal van Vincent van Gogh.
- Tilburg ligt in Brabant, hè. Thuis van de heerlijkste worstenbroodjes maar sla ook chocolatier Geerse niet over. We bewaren de zoete herinneringen aan Tilburg nog in een doosje.
Meer mooie bestemmingen in Nederland
De coronapandemie heeft ons meer bewust gemaakt welke mooie bestemmingen in ons eigen land zijn te vinden. Zo maakte onze teamleden een rondje door Nederland. Stedentrips zoals naar Tilburg zijn altijd leuk voor een dagje of meer uit. Zo bezocht Marlies Mielekamp Alkmaar, Zwolle, Leeuwarden en leidde ze ons rond in haar eigen stad Nijmegen. Brigitte Leferink ging naar Middelburg en Groningen. Stella Ruisch had oog voor de schoonheid van de Amsterdamse School en de jaren vijftig-bouw in Amsterdam-West en tipte het voor een bezoek aan Amsterdam anders.
Openingsfoto: De Piushaven in Tilburg. Foto: Mark Kieboom/Unsplash
Recente reacties