Al enkele jaren doet Brigitte Leferink mee aan de uitdaging een boek per week te lezen. Het lukt niet altijd om iedere week te lezen, maar in de vakantie haalt ze de schade ruimschoots in. De teller voor 2021 staat inmiddels op 38 van de 52. De eindstreep zal dit jaar zeker gehaald worden. Ze deelt haar favorieten uit de afgelopen periode.
Over mensen aan de zelfkant van het leven
Tequila Leila, zo werd de prostituee door haar klanten en vrienden genoemd. Ze wordt vermoord achtergelaten in een afvalcontainer in Istanbul. In de 10 minuten en 38 seconden na de moord, voor ze helemaal dood is, blikt ze terug op haar leven en de ontmoetingen met haar vrienden. In het tweede deel van het boek komen haar vrienden aan het woord en lees je hoe ze reageren op haar overlijden. 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld is een bijzondere roman over mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Ontroerend, hartverscheurend soms. Deze roman stond op de short list voor de Booker Prize 2019. Het was het eerste boek dat ik van de Turkse schrijfster Elif Shafak las maar het is zeker niet het laatste.
Worsteling met geaardheid
Ter voorbereiding op mijn interview met Bart Chabot, lees ik niet alleen zijn boeken, maar ook die van zijn zonen. In Confettiregen vertelt Splinter het verhaal over zijn worsteling met zijn geaardheid. Het maakt duidelijk dat ook als je opgroeit in een ruimdenkend, open en warm gezin, het niet gemakkelijk is als je het gevoel hebt dat je afwijkt van de norm. Het is een openhartig, prettig geschreven boek waar de liefde binnen het gezin Chabot van de pagina’s spat. En toch doet het soms gewoon zeer om te lezen hoe Splinter zijn jeugd beleefde. Heel begrijpelijk dat zoveel mensen op dit boek hebben gereageerd. Bijzonder dat hij die reacties bundelde in een nieuw boek: Roze brieven.
De weg die vluchtelingen afleggen
De oorlog in Syrië verwoestte het land en dreef mensen op de vlucht. Zoals ook de bijenhouder en zijn vrouw. Ze wachten lang, willen eigenlijk niet weg, maar als de grond hen echt te heet onder de voeten wordt, gaan ze toch op pad. We volgen hen in De bijenhouder van Aleppo op hun reis door Syrië, Turkije en Griekenland, op weg naar Engeland, waar zijn neef – zakenpartner en beste vriend – woont. Een roman waarin duidelijk wordt wat traumatische ervaringen met je kunnen doen. Hoe moeilijk en zwaar de weg is naar een beter bestaan. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de weg die vluchtelingen moeten afleggen. Christy Lefteri putte bij het schrijven onder andere uit haar ervaringen als hulpverlener in de Griekse vluchtelingenkampen.
Heimwee naar Wenen
‘Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie’ staat op de cover van het boek. Journaliste De Gruyter vergelijkt in Beter wordt het niet de opkomst en ondergang van de Habsburgers met de gang van zaken in de Europese Unie. Ze doet dat op een onderhoudende en beeldende manier. Een boek waarin politiek en geschiedenis op een plezierige manier met elkaar verweven worden. Ik kreeg bij het lezen spontaan heimwee naar Wenen.
Herkenbare dip
Zin in feelgood. Onder die noemer schaart de uitgever Onder de Spaanse zon.Het is vlot geschreven, geen hoogstaande literatuur, maar ‘feelgood’ zou ik het niet zonder meer willen noemen. Daarvoor komen er te veel schrijnende situaties in voor. Drie vriendinnen vertellen ieder hun verhaal over de weken op weg naar de gezamenlijke viering van hun 25 jarige huwelijken. De relaties met hun partners vertonen om uiteenlopende redenen barsten. Herkenbaar voor iedereen die wel eens een dip in een langdurige relatie meemaakt. De drie vriendinnen kiezen voor een radicale oplossing. Op het feest knijpen ze er tussenuit en gaan op weg naar Spanje. Daar besluiten ze er te blijven. Hoe het ze in Spanje vergaat staat in het vervolg, Zonder jou. Ik ben nieuwsgierig genoeg geworden om de volgende delen ook te gaan lezen.
Nog meer lezen?
Brigitte Leferink deelde eerder haar boeken top 5 2020. En ze legde uit waarom ze onder de indruk is van Raynor Winn, schrijfster van Het zoutpad en De wilde stilte. Wendy Voois schreef over de wereldwijde hit De Zeven Zussen, waarvan Marlies Mielekamp het laatste deel besprak. En Stella Ruisch las het levensverhaal van revue-artieste Samiera. Marlies Mielekamp ontdekte een mooi boek voor creatievelingen over handwerken op de camping.
Openingsfoto: Annie Spratt/Unsplash
Recente reacties