Op de dag dat haar nieuwe boek uitkwam, was huisarts Tamara de Weijer uitgenodigd op een paleissymposium over micro-organismen in onze darmen. Een mooie gelegenheid om ‘Eet beter voor je maag en darmen‘ aan te bieden aan Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix.
5 miljoen mensen tobben met darmen
Zelf heeft Tamara de Weijer 15 jaar lang getobd met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). “Ik had elke dag klachten”, vertelt ze. “Het was een zoektocht maar ik merkte dat de buikklachten verdwenen toen ik gezonder en puurder ging eten. Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland hebben PDS, daarnaast hebben twee miljoen mensen maagklachten en 80.000 hebben ontstekingsziekten van de darm zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook heeft een toenemend aantal mensen last van voedselintoleranties zoals gluten en lactose. Voor hen heb ik dit boek geschreven.”
Vier fases waarin je steeds meer mag eten
In de inleiding van haar nieuwe boek staan ervaringsverhalen van mensen met maag- en darmklachten, het belang van goede bacteriën in je darmen, wat die bacteriën allemaal doen en interviews met specialisten. Ook wordt het belang van ontspanning en bewegen uitgelegd.
Daarna volgt een hoofdstuk met als basis het FODMAP-dieet. Tamara de Weijer gebruikt daarvoor een stappenplan dat uit vier fasen bestaat:
- Fase 1 waarin je inname van koolhydraten beperkt en alleen bepaalde groenten, sommige soorten fruit, zilvervliesrijst, olijfolie, vette vis, eieren en havermout eet. Deze fase duurt twee tot vier weken, afhankelijk van je klachten. Zijn je klachten grotendeels verdwenen, ga dan naar de volgende fase. Heb je na vier weken nog steeds veel klachten, zoek dan contact met je huisarts.
- In Fase 2 mag je onder andere weer peulvruchten en prebiotisch voedsel toevoegen (twee weken).
- Fase 3 Herintroductie van lactose-arme zuivelproducten (twee weken).
- Fase 4 waarin je weer granen- en volkorenproducten eet (twee weken)
Boek eerste van een serie?
Gedurende deze tien weken houd je een klachtendagboek bij waarvoor ook bladzijden zijn gereserveerd in het boek. Daarna geeft Tamara de Weijer ‘zeven adviezen om niet te vergeten’ . En volgt er een overzicht welke ingrediënten je mag eten in welke fase.
Heel erg fijn is, dat in het receptenboek met prachtige afbeeldingen, daarna precies volgt in welke fase je het betreffende gerecht mag eten.
Na haar meer algemene boek Eet beter in 28 dagen is dit boek gericht op specifieke klachten. Als het aan dokter Tamara ligt is het zeker niet haar laatste. ‘In zo’n serie boeken zou bijvoorbeeld ook een boek voor mensen met diabetes, hoofdpijnklachten, overgangsklachten en met huid- of
gewrichtsklachten aan bod kunnen komen.’
Meer lezen over allergie, intoleranties en andere voedselgevoeligheden? Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl artikelen over lactose-intolerantie, hooikoorts, notenallergie en darmklachten door verkeerde voeding.
Recente reacties