Allergie…we kennen inmiddels allemaal wel iemand die er op een of andere manier last van heeft. Bij mij begon het rond mijn 25e met rode tranende ogen, niezen en een verstopte neus in lente en zomer, jawel: hooikoorts.

Zes grote groepen allergieën

Gezondheidsbeurs

Marlous Collins, initiatiefneemster van het Allergieplatform.

Hooikoorts is een van de veel voorkomende allergieën en valt onder de zogenaamde  inhalatieallergie”, legt Marloes Collins, directeur van het Allergieplatform uit. “Er zijn zes grote groepen allergieën: voedsel-, huid-, inhalatie-, medicijnen-, beroeps- en insectenallergieën. Daar kan je alles onder scharen.”

Allergie vaker vastgesteld

Het lijkt alsof tegenwoordig steeds meer mensen allergisch op allerlei stoffen reageren, maar daar zijn niet alle deskundigen het over eens, weet Collins. “We horen vaker over allergieën, maar misschien komt dat ook omdat het vaker wordt vastgesteld. Mensen zijn er meer op bedacht dan vroeger, als ze last hebben van hun buik of huiduitslag willen ze graag weten waar het door komt.”

Houd dagboekje bij

Mocht je denken dat je ergens allergisch voor bent, houdt dan twee weken een dagboekje bij bij welke klachten je hebt en wanneer ze optreden, beveelt Collins aan. “Bijvoorbeeld nadat ik vandaag had gewandeld, moest ik ontzettend niezen. Of toen ik hachee had gegeten, kreeg ik diarree en moest vaak naar het toilet.”

Allergie of overgevoeligheid?

Als je met zo’n ‘dagboekje’ naar de huisarts of diëtist gaat, weten zij waar ze het moeten zoeken. Vaak wordt dan een bloedonderzoek gedaan en als je een echte allergie hebt, dan is je immuunsysteem erbij. En dat is  in het bloed te zien. Is daar niets te vinden,  dan kan het overgevoeligheid voor iets zijn. Collins: “Dat is lastiger om uit te zoeken. De diëtist kan je daarbij helpen. En bij een voedselallergie of -overgevoeligheid zit er niet veel anders op dan het vermijden van dat specifieke voedsel.”
De meest voorkomende voedingsmiddelen waar mensen overgevoelig voor zijn worden de ‘Big 8’genoemd en dat zijn: fruit -appel en kiwi zijn berucht! -, kippenei, gluten, koemelk, noten, pinda’s, soja en vis.

Niet zelf aanrommelen

Voor hooikoorts zijn tegenwoordig veel medicijnen verkrijgbaar, weet Collins. “Werkt het ene middel niet, ga dan terug voor een ander medicijn, Vroeger kon je suf worden van hooikoortsmedicijnen maar dat is allang verleden tijd.”
Mocht je zoveel last hebben van je allergie dat je er ernstig door wordt beperkt dan kan je altijd nog kiezen voor immunotherapie. “Daarbij krijg je periodiek kleine hoeveelheden van het allergeen waarop jij reageert ingespoten om zo weerstand op te bouwen. Maar dat vergt een lange adem…”, vertelt Collins.

Stel niet zelf diagnose

De directeur van het Allergieplatform waarschuwt ervoor om zelf de diagnose te stellen en bepaalde voedingsmiddelen daarom uit te sluiten. “Als je wat aanrommelt, kan je ernstige voedingstekorten oplopen, laat je daarom altijd begeleiden door een arts of diëtist.”

Van hooikoorts naar allergisch astma

Mijn hooikoorts ontaardde rond mijn 40e in allergische astma, ook een inhalatieallergie. Daar gebruikte ik ’s ochtends pufjes ontstekingsremmers voor en bij ernstige klachten het luchtweg verwijdende Ventolin. Sinds een jaar of tien heb ik nergens meer last van. Of dat komt door mijn leeftijd – op oudere leeftijd kunnen allergieën verminderen, of dat we verhuisden van een vochtig naar een goed geïsoleerd droog huis, zal ik nooit weten. Maar ik vind het wel heerlijk om geen medicijnen meer te hoeven gebruiken!

Wat beoogt het allergieplatform?

Het Allergieplatform wil kennis over allergieën delen onder consumenten en zorgprofessionals zoals diëtisten, verpleegkundigen en praktijkassistenten. Marloes Collins begon het platform in 2003 toen bij haar jongste dochter een koemelkallergie werd vastgesteld. Ze moest toen alles zelf uitvinden en begon daarna met het delen van kennis en producten in voor consumenten begrijpelijke taal op Internet. Naast het Allergieplatform zijn er ook verschillende patiëntenverenigingen voor mensen met een allergie, zoals De Vereniging voor Allergiepatiënten , Stichting Voedselallergie  en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Volgende week deel 2 in deze serie: De lactose-intolerantie