Stapels boeken heb ik deze zomer gelezen. Het aanhoudende warme weer liet vrijwel geen andere activiteit toe. En laat ik dat nou een helemaal niet erg vinden! Deze vijf boeken kan ik van harte aanbevelen, ook als de zon niet schijnt!
Liefdesverhaal van mensen op leeftijd
Aan het begin van de zomer, trapte ik een flink gedeelte van de GR34, het prachtige voetpad langs de Bretonse kust, onder mijn voeten weg. In de avonduren, las ik een heerlijk boek over een andere wandeltocht, de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Het schrijversechtpaar Graeme Simsion &n Anne Buist, die de ‘Camino de Santiago’ maar liefst twee keer aflegden, liet zich inspireren door de ontmoetingen met andere wandelaars. Camino – wie kom je tegen op weg naar Santiago? is een vlot geschreven liefdesverhaal over twee mensen van middelbare leeftijd, die elkaar op deze tocht leren kennen. Tijdens het lopen van deze pelgrimsroute, die vroeger om religieuze redenen werd gelopen, verwerken de Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin gebeurtenissen uit hun leven, terwijl ze hun fysieke en geestelijke grenzen opzoeken. Een originele beschrijving van deze ‘wandeltocht der wandeltochten.’
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff , 2017
Verrassend einde
Wanneer Jelska wakker wordt, is haar baby Cody uit zijn ledikantje verdwenen. Al snel melden zich een aantal politieagenten; haar partner Oscar heeft zich op het politiebureau gemeld, nadat hij zijn zoontje levenloos heeft aangetroffen in zijn auto, die tijdens een zakelijke lunchafspraak, in de volle zon op het parkeerterrein van het restaurant stond. Hij kan zich niet herinneren dat hij het kind van huis heeft meegenomen en heeft onderweg naar zijn afspraak, niet gemerkt dat het jongetje in het autostoeltje zat.
Slechte bedoelingen
Terwijl Oscar op het bureau wordt vastgehouden voor nader onderzoek, ontrafelt Jelska de gebeurtenissen rondom de dood van hun zoontje. Steeds meer mensen in haar omgeving blijken slechte bedoelingen te hebben! Cody is het thrillerdebuut van Bernice Berkleef, die de spanning knap weet vast te houden tot het verrassende einde. Dat smaakt naar meer!
Uitgever: The House of Books, 2018
Boek in boek
Ruth Rendell heeft met De kindmoeder, eerder een sociaal bewogen historische roman dan een psychologische thriller geschreven. Dat verbaast niet, want haar maatschappelijke betrokkenheid, kwam regelmatig in haar thrillers naar voren. Ook in De kindmoeder weet Rendell met haar vlotte schrijfstijl en de sterk uitgewerkte karakters de aandacht vast te houden.
Twee verhalen in deze ‘boek-in-boekconstructie’. In het hedendaagse Londen trekken Grace en haar broer Andrew in het fraaie, grote huis dat ze van hun grootmoeder geërfd hebben. Wanneer James, de partner van Andrew, er ook zijn intrek neemt ontstaat er een ingewikkelde situatie.
Grace, die werkt aan een promotieonderzoek naar ongehuwde moeders, krijgt een manuscript ter lezing aangeboden. Dàt verhaal, over de vijftienjarige Maud, die in 1929 ongewenst zwanger raakt, is een op zichzelf staan verhaal in deze roman. Door deze verhalen naast elkaar te plaatsen, worden de veranderingen in de maatschappij, ten aanzien van homoseksualiteit en alleenstaand ouderschap scherp belicht.
A.W. Bruna Uitgevers, 2015
Stroef maar boeiend
Simone van der Vlugt, is vooral bekend als auteur van literaire thrillers en jeugdboeken, maar heeft ook een aantal historische romans geschreven.
Schaduwspel speelt zich af in de zeventiende eeuw. De Amsterdamse Eva Ment, dochter van een welgestelde lakenkoopman, wordt op een feestje bij Maria Tesselschade voorgesteld aan Jan Pieterszoon Coen. Na enige tijd vraagt hij haar ten huwelijk. In 1627 vertrekken ze van de Reede van Texel om zich, na een maandenlange reis te vestigen in Batavia, de stad die Coen daar eerder stichtte, en waar hij zijn functie als gouverneur-generaal van de VOC weer oppakt.
Het vochtige klimaat van Batavia, de belegeringen door boze Javanen en de vele verliezen door tropische ziekten vallen Eva zwaar. Bovendien blijkt Coen, die zij kent als een liefhebbende man en vader, ook een andere kant te hebben.
Schaduwspel, waarin historische feiten vermengd worden met een beetje fantasie, is een boeiend, maar soms wat stroef geschreven roman. Als groot liefhebber van verhalen over de Republiek en zijn beroemde inwoners heb ik deze roman met veel plezier gelezen.
Uitgever: Ambo Anthos, 2018
Intrigerend boek
Vriendin stuurt me het volgende berichtje: “Nu snap ik waarom je zo erg aan je hond gehecht bent! Want ik heb De Wand van Marlen Haushofer gelezen!” Mijn belangstelling was gewekt. Twee dagen later sloot ik het boek met een diepe zucht. De Wand (1963) is beslist het beste boek dat ik deze zomer, in handen had!
Een vrouw brengt met een bevriend echtpaar een weekend in hun jachthuis in de bergen door. De vrouw gaat vroeg naar bed, terwijl het echtpaar nog even naar het dorp gaat. De volgende morgen is het echtpaar niet teruggekeerd. Als de vrouw, met de hond die bij haar is achtergebleven, op onderzoek uitgaat, ontdekt ze tot haar ontzetting dat er een onzichtbare wand is verrezen tussen het jachthuis en het dal. Elk leven achter de wand lijkt versteend te zijn.
In deze stolp moet de vrouw zien te overleven. In het gezelschap van de onmisbare hond, een verdwaalde koe en later een kat, probeert ze te overleven. Omdat ze beseft dat de voorraden in het jachthuis eindig zijn, legt ze een aardappelakker aan en zorgt voor voldoende brandhout. Na een aantal seizoenen begint ze met het schrijven van een verslag over de gebeurtenissen om haar verstand niet te verliezen. Het boek is opgezet als een aaneengeregen verslag, waarin verleden en heden elkaar afwisselen, over een onbegrijpelijke gebeurtenis. Dat, zonder een verdeling in overzichtelijke hoofdstukken, draagt bij aan de beklemmende sfeer in dit intrigerende en adembenemende boek. De wand – een absolute aanrader!
Uitgeverij: Van Gennep,2009
Recente reacties