30 gelezen boeken staan er dit jaar al op de teller bij Brigitte Leferink. Net als voorgaande jaren doet ze mee aan de uitdaging #eenboekperweek. De ene week lukt dat beter dan andere. Als ze wat achterloopt haalt ze dat in vakanties of met een paar dunne boekjes weer in. Voor Meerdanvijftig stelde ze een top 5 samen. Heerlijk leesvoer voor onder de parasol.

1. ‘Anomalie’ door Hervé le Tellier

Geen geschikte literatuur als je morgen in een vliegtuig moet stappen, ‘Anomalie’ van Hervé le Tellier, maar anders van harte aanbevolen. Een anomalie is een feit, verschijnsel of tegenspraak in een theorie die binnen een bepaald model of paradigma niet kan worden verklaard.

De titel van het boek is goed gekozen, want het is volstrekt onverklaarbaar hoe een vliegtuig met dezelfde mensen aan boord, vertrokken uit Parijs, op twee verschillende data in Amerika kan aankomen. En dat is wat er gebeurt in dit verhaal. Een intrigerende roman, spannend en filosofisch voor onder de parasol. Hervé le Tellier won er in 2020 de Franse literatuurprijs Prix Concourt mee.

2. ‘De samenzwering’ van David Baldacci

Heerlijk om af een toe een spannend verhaal te lezen. David Baldacci is een meesterverteller en produceert thrillers in een rap tempo. Zijn eerste thriller verscheen in 1996, sindsdien zijn er al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. ‘De samenzwering’ is deel 1 van een 5-delige serie over The Camel Club (de originele titel van het boek) en verscheen in 2005. Ik las per ongeluk eerst het 4e deel. Dat was ook als zelfstandig boek best goed te lezen maar de puzzelstukjes vielen pas in elkaar nadat ik deel 1 uit had. Een thriller die zich afspeelt rondom de landelijke politiek in Amerika. Met bloedstollende scenes waarin onder andere geheim agenten een rol spelen.

3. ‘De puzzelvrouwen van Berlijn’ door Anna Ellory

Een duik in de archieven van de Stasi in het voormalige Oost-Berlijn schijnt in ‘De puzzelvrouwen van Berlijn’ op een bijzondere manier licht op de verdwijning van de moeder van twee kinderen, Rune en zijn zusje Lotte dat het syndroom van Down heeft.

Zij leven al jaren bij hun vader, in onzekerheid over het lot van hun moeder. Een notitieboekje dat van hun moeder lijkt te zijn, wordt door hun vader verscheurd maar Lotte weet met behulp van ‘de puzzelvrouwen’ het boekje te herstellen. Anna Ellory verweeft fictie met waargebeurde geschiedenis. Het resultaat is een meeslepend verhaal dat ik in één ruk uitlas. Zo kom je pas als het donker wordt onder je parasol vandaan…

4. ‘De bijzondere levens van Violette’ door Valérie Perrin

Met mijn fascinatie voor begraafplaatsen kon ik De bijzondere levens van Violette’ niet laten liggen. Violette Toussaint is begraafplaatsbeheerder in Frankrijk. Een eenzaam leven tussen de grafstenen waaronder de doden begraven liggen. Stukje bij beetje wordt haar levensgeschiedenis ontrafeld en leren we de mensen in haar omgeving kennen. Violette is een dappere, bijzondere vrouw, die geen gemakkelijk leven heeft gehad. Het is een ontroerend en soms hartverscheurend verhaal.

Meer lezen

Ik zou graag meer van Valérie Perrin lezen, maar dit is tot nu het enige in het Nederlands vertaalde boek.

5. ‘Het land dat maar niet wil lukken’ door Fleur de Weerd

Na de inval van Rusland in Oekraïne realiseerde ik me dat ik maar bar weinig van dit land wist. Naast de informatie uit de krantenberichten zocht ik naar achtergronden van het conflict. Bij mijn zoektocht stuitte ik op ‘Het land dat maar niet wil lukken van Fleur de Weerd. Ze reisde door het land, sprak talloze mensen en doet daar op een toegankelijke manier verslag van.

Vervolg

Met dit boek won ze in 2016 de Bob den Uylprijs. Hopelijk schrijft ze nog een vervolg, want dit boek eindigt bij de inval van Rusland in de Krim.

Meer leestips voor onder de parasol

Op zoek naar meer leestips voor de vakantie? Stella Ruisch schreef over lezen op locatie, Marlies Mielekamp verklaarde het geheim van de zeven zussen en Wiette van Klingeren verzamelde zomerboeken onder de noemer Feest voor de lezer

Wil je weten waarom Brigitte Leferink meedoet aan #eenboekperweek, lees dan het verhaal over haar leeshonger.

Openingsfoto: Lien van Win/Unsplash