Panta Rhei, alles stroomt, alles is vergankelijk. De gedachte komt bij je op als je de loop van het water volgt in de rivier De Geul. Het zoekt zijn weg langs keitjes en watergrassen en langs de hellingen van een van de mooiste plekje in Zuid-Limburg.
Na Veluwe en NH-duinen Zuid-Limburg populair
Hier kwamen honderdduizenden jaren geleden de eerste vertegenwoordigers van de trechterbekercultuur aan. Ze lieten hun sporen na in vuursteenmijnen, waar ze als de ‘oerboeren’ van de mensheid de geschiedenis zijn ingegaan.
Wij volgen in hun voetspoor. Net als velen Nederlanders. Want na de Veluwe en het Noordhollands Duinreservaat is Limburg het populairste wandelgebied. Traditioneel maken wij elk jaar een wandeling door Zuid-Limburg.
Naast Chateau St. Gerlach kleurrijke Hundertwasser
De Geul is favoriet. Soms starten we in Valkenburg maar dit jaar komt het in de tijd beter uit om vanuit Houthem-St. Gerlach naar Maastricht te wandelen. Houthem zelf is al bezienswaardig genoeg. Behalve het bekende Chateau St. Gerlach en de gelijknamige kerk, verbergt dit dorp nog een architectonisch juweeltje. De beroemde Oostenrijkse schilder/architect Hundertwasser ontwierp hier namelijk de Ronald McDonald Kindervallei. Het is een prachtig gebouw in vrolijke kleuren, waar je tijdens een rondleiding (10 euro p.p) tekst en uitleg krijgt over de bijzondere opvattingen van Hundertwasser over woningbouw.
Bittere armoe dreef arbeiders grotten Zuid-Limburg in
Verderop in Geulhem treffen we grotwoningen in de mergelwand uitgehakt. Tot 1931 woonden hier de arbeiders die in de mergelgroeve werkten. De huur was 50 cent per maand. Bij de ingang van de Geulhemmergrot staat de beeltenis van de ‘blokbreker’, zoals de arbeiders werden genoemd die de blokken uit de groeve hakten. Inmiddels staan de woningen op de lijst van rijksmonumenten, zodat ze kunnen verhalen van de bittere armoe die de arbeiders in Limburg de grotten indreef.
Geulse grotten zouden raketten hebben verborgen
En er valt nog veel meer te vertellen over Zuid-Limburg. Niet alleen over de bokkenrijders, de bandietenbendes wier leven inmiddels is geromantiseerd maar die hier met veel geweld de boerenhoeves in de 16de eeuw onveilig maakten. Volgens de overlevering gebruikten in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de Geulse grotten voor de bouw van hun geheimzinnige V1 en V2 -installaties. De eerste raketten die werden afgevuurd naar o.a. Engeland. Helaas is het verhaal iets minder spannend. Verdreven uit hun in het Roergebied gebombardeerde fabrieken, zochten de Duitsers bomvrije ruimtes om de BMW-motoren van vliegtuigen te repareren. Hoe het eruitziet achter de dichte deuren in de mergelwand, kunnen we alleen maar raden.
Bergafwaarts bij Berg
Inmiddels hebben we Berg bereikt. Een toepasselijke naam voor de hoge ligging van het dorp. Althans dat denken wij, want eerlijk gezegd loopt de weg hier juist bergafwaarts, door de schilderachtige omgeving van boomgaarden en maïsvelden richting Maastricht. Het kan niet anders dan dat je de neiging krijgt om zo´n heerlijk rood blozend appeltje te pikken, maar wij beheersen ons. Enkele bolbuikige wielrenners komen ons tegemoet. Dat dwingt respect af, want zij moeten klimmen, wat wij net zijn afgedaald.
Niets lekkerder dan Val Dieu van de tap
Ongetwijfeld zal het Limburgse bier ze na afloop goed smaken, zeggen wij tegen elkaar. En onze pas versnelt zich met een prachtige panorama op Maastricht in het dal. Alleen hier om, hebben wij deze wandeling al een aantal keren gemaakt. Een vriendelijk meisje onderweg tovert een instemmende glimlach op ons gezicht als ze zegt; dat we een heerlijke dag hebben gekozen voor onze wandeling. We lopen Maastricht vanuit het noorden binnen. Passeren de bekende gebouwen van Sphinx en Mosa om te finishen bij ’t Pothuiske aan de Maas. Niets lekkerder na 13 kilometer dan nagenieten met een Belgische Val Dieu van de tap!
Ook zin om te wandelen in Zuid-Limburg?
Ook zin om te wandelen? Jos Wlazlo startte als verwoed wandelaar met de site Wandelgidszuidlimburg.com. In een paar jaar tijd groeide de site uit tot de ultieme wegwijzer voor wandelaars in de regio. U vindt er honderden routes.
Recente reacties