Tussen het Gelderse Zutphen en Vorden ligt kasteel Hackfort met uitgestrekte landerijen. Een eeuwenoud kasteel dat sinds 1981 geërfd is door Natuurmonumenten. Sindsdien is het kasteel gerenoveerd, de watermolen opgeknapt en een grote moestuin (zelfs een kleine wijngaard) aangelegd die de horeca gevestigd in de stallen voorziet van verse groenten en kruiden. Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Willem van Bronckhorst het landgoed ‘Hacvorde’ verkocht aan Jacob van der Welle. Een goede reden om net als Stella Ruisch eens op bezoek te gaan!
Ik ga naar de ridders toe
Kleinzoon van 4 is nog te kort op school om het schoolreisje te mogen meemaken. Maar niet getreurd! Tegen zijn klasgenootjes roept hij vrolijk: ‘Maar ik ga naar de ridders toe!’ Kastelen spreken nu eenmaal tot de verbeelding. Hoewel de ridders op de open dag begin juli in Hackfort ver weg zijn.
Ze komen alleen in het souterrain van het kasteel even aan de orde, waar in afbeeldingen en foto’s de geschiedenis van Hackfort wordt verteld. Nog langer dan 700 jaar geleden werd in de Baakse Beek die het landgoed doorkruist een waterloop uitgegraven (GeHACte VORDE). De eerste bewoners maakten zo gebruik van het hoogteverschil dat tussen Winterswijk en de verderop meanderende IJssel was ontstaan. Het waterverval leende zich uitstekend voor een watermolen, die in de loop der eeuwen het graan uit de buurt tot meel maalde en later ook als zaagmolen diende.
Hackfort moest in stand worden gehouden
Rond de wisseling van 18de naar 19de eeuw beleefde Hackfort zijn bloeitijd onder Borchard van Westerholt die door renovatie het kasteel het huidige aanzicht gaf. Dat alles goed bewaard is gebleven is te danken aan de laatste baron Arend van Westerholt die zo conservatief was dat hij weigerde stroom te laten aanleggen of een waterleiding te trekken. Wel was hij een bekende verschijning op de fiets. Samen met zijn 5 zussen wilde hij Hackfort na zijn dood in stand houden en dat kon naar hun idee het beste door ieder hun erfdeel te schenken aan Natuurmonumenten.
Zo kunnen wij nu door de historische zalen en kamers lopen, die met veel respect voor de historie zijn gerenoveerd. Het is mogelijk om te overnachten op het kasteel in een van de 5 appartementen die er zijn gemaakt. Wees gerust: voorzien van het moderne gemak van een badkamer, toilet en keukenblok.
Dat wordt zoeken naar een boek over molens
Grote kleinzoon (8) vermaakt zich uitstekend met een speurtocht door de vertrekken, de kleine vindt het leuk om in de eetzaal, (vernoemd naar huishoudster Heintje die hier als laatste tot de jaren negentig heeft gewoond) op de piano te pingelen. Beneden in de Westerholt-zaal worden een aantal keren per jaar recitals gegeven door professionelere pianisten dan de vierjarige.
Die zijn al weer vooruit gerend naar de watermolen, waar de vrijwillige molenaar laat zien hoe een eeuwenoude boomstam nog steeds het waterrad met de molenstenen verbindt. “Dat wordt in de bibliotheek zoeken naar een boek over molens,” constateert mijn dochter als ze naar de aandachtig luisterende basisscholier kijkt.
Kasteel blijft de fantasie prikkelen
Maar het allerleukst is natuurlijk ‘helpen’ bij de zandsculptuur die verderop in de kasteeltuin verrijst. Heel traditioneel worden er vier torens gemaakt. Want een kasteel blijft ook in het zand de fantasie prikkelen..
Op 2 en 3 november zijn de laatste open dagen van Kasteel Hackfort in het kader van het jubileumjaar. Maar dat zijn niet de enige activiteiten. Meer is te lezen op de website van Natuurmonumenten. En dan is het altijd nog mogelijk om in de nabije omgeving van het kasteel een mooie wandeling te maken. Er zijn diverse gemarkeerde routes die o.a. ook leiden naar het sfeervolle verderop gelegen Vorden.
Meer lezen over kastelen
We schreven op Meerdanvijftig.nl eerder over kastelen die de fantasie prikkelen. Het Muiderslot kwam voorbij in het verhaal over een ‘onbekend stukje Gooi’ En ook Kasteel De Haar in Haarzuilens spreekt tot de verbeelding. Brigitte Leferink schreef over de prachtige Twentse buitens die je op de jaarlijkse Dag van het Kasteel kan bezoeken.
Foto’s: ©Ariane de Groot/Stella Ruisch
Recente reacties