‘Identify me’ heet de campagne die gisteren door de Nederlandse politie in samenwerking met Interpol is gestart om 22 onbekende dode vrouwen een naam te geven. Vrijwel zeker is dat ze allemaal het slachtoffer van moord zijn. Een van hen is het zogenaamde ‘Meisje van Teteringen’, waar journalist Theo Jongedijk ruim 2 jaar geleden nog een boek aan wijdde.
Ergens moeten toch familieleden zijn
De campagne van Interpol lijkt een schier onmogelijke opgave. In de afgelopen tientallen jaren heeft niets of niemand licht op de 22 zaken kunnen werpen, waarvan het meisje van Teteringen er een van is. Onderzoek door politie, inspanningen van een coldcaseteam, aandacht van televisiepresentatoren als Jaap Jongbloed; het heeft niets uitgehaald. Toch geeft Theo Jongedijk, gangmaker van het project ‘Het meisje van Teteringen’, waaraan diverse mensen hebben meegewerkt nog steeds de hoop niet op.
Terwijl ik op straat een bal naar mijn kleinzoon schop, denk ik net als vele anderen: “Ergens moeten er toch familieleden zijn, die om haar hebben gegeven?” Maar dat geldt ook voor de verdronken man die in 2017 uit de Rotterdamse Rijnhaven werd gevist. En de tientallen andere voorbeelden van onbekende doden die in het boekje van Theo Jongedijk c.s. worden opgesomd. Nederland telt er tussen de 300 en de 350 lees ik.
Bewoners vergeten ‘Meisje van Teteringen’ niet
Wandelend met zijn broer passeerde oud-verslaggever Theo Jongedijk regelmatig de plek waar het meisje op Eerste Kerstdag is gevonden. Net als de anderen in het nog geen 10.000 zielen tellende Teteringen onder de rook van Breda, kan hij haar lot niet vergeten. Er werd geld ingezameld voor een grafsteen op de plaatselijke begraafplaats. Toen het graf jaren later dreigde te worden geruimd, ondernam transitiemanager Jaap Oomen actie. En werd er genoeg geld gegeven om ‘het hele kerkhof’ op te kopen. ‘Doordat wij jou gedenken, krijg jij het eeuwig leven’, staat er toepasselijk op haar grafsteen.
Oproep
Theo’s oud-collega, misdaadverslaggeefster Yolande de Graaf werkte ook mee aan het boek. Ze denkt aan het meisje van Nulde, dat het ook lang zonder naam heeft moeten doen. Uiteindelijk bleek het om Rowena Rikkers uit Dordrecht te gaan. “Het is tijd dat het meisje van Teteringen haar naam krijgt. Het is tijd dat de volstrekt gewetenloze moordenaar van dit arme kind die nog steeds onbelemmerd rondloopt, wordt opgespoord, opgepakt en bestraft.”
Voorlopig zijn ze bij de politie al blij als ze de 22 doden uit de campagne een náám kunnen geven. Want, zo laat Carice van Houten, die samen met S10 meewerkt aan de campagne weten: “Ik vind het de vrouwen onwaardig om zonder identiteit het graf in te zijn gegaan. Daarom roep ik iedereen op goed naar de lijst te kijken om te zien of ze iemand herkennen.”
Wie informatie heeft, kan contact opnemen met Interpol via interpol.int, een mail sturen naar coldcase@politie.nl of bellen met Misdaad Anoniem; telnr. 0800 – 7000. Het meisje van Teteringen wordt uitgegeven door Woordmagie.
Recente reacties