Per trein naar Sicilië
Ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksdag besluiten Kees Rooze en zijn vrouw een extra lange vakantie richting Sicilië te boeken. 31 dagen bieden genoeg tijd voor ‘slow travelling’ met de trein. Dat vergt wel de nodige voorbereiding. Na Stuttgart, Lugano en Milaan gaat de reis verder naar Rome.
Wij reizen vandaag met de comfortabele snelle trein ‘Frecciarossa’ en niet de ’ testa rossa’ zoals ik tegen onze Italiaans sprekende schoondochter zeg. Binnen drie uur rijden we van Milaan naar Rome,
Volledig geautomatiseerde toegang tot klassieke lift….
Ons appartementengebouw ligt aan een binnentuin waarvan de toegang onduidelijk is. Bij navraag is een van de zware toegangsdeuren tot de binnentuin met een flinke duw te openen. Na telefonische instructie moeten wij aanbellen bij het huisnummer van ons gehuurde appartement en waarachtig gaat de deur open zonder dat er een iemand te zien is. Aan de deur van de slecht verlichte gang op de derde verdieping hangt een sleutelkastje, maar de cijfercode is haast niet te lezen door de weerspiegeling van de telefoon. Het is dus een wonder dat wij de sleutels hebben bemachtigd. De lift is zo’n heel mooie klassieke, met smeedijzeren buitendeur en 2 houten binnendeurtjes, die je moet sluiten om de lift in werking te zetten.
We beleven de stad
Ons appartement past in de sfeer waarin we deze keer Rome hebben bezocht. Vijf jaar geleden waren we hier ook al en toen hebben we veel van de bezienswaardigheden bezocht. Zoals het Vaticaan, de Sixtijnse kapel, het museum Villa Borghese en het indrukwekkende Pantheon en de Spaanse trappen. Deze highlights zijn absoluut de moeite waard maar nu willen we gewoon de stad beleven. De rijen bij de bezienswaardigheden die we passeren zijn indrukwekkend. We lopen langs de Trevifontein, waar toeristen een muntje over hun schouder dienen te werpen. Zodat ze nog een keer naar Rome terugkeren, is de legende.
Wandelen in Caffarella
Wij gaan deze keer de kerk ‘Santa Maria della Vittoria’ in om het beroemde beeld van Bernini, ‘de Extase van Theresia’, te bewonderen. Wij genieten van het wandelen door Rome en het park ‘Caffarella’ (parco dell ‘Appia Antico}. Een bijzonder park met ruïnes en indrukwekkende oude gebouwen.
Kloostermoppen ‘made in Friesland’
Ook bezoeken wij de ‘Friezenkerk’ nabij de St. Pieter. Nog niet zo lang geleden heeft een man uit Joure daar Friese kloostermoppen (bakstenen) afgeleverd. Dat weten we, omdat de man behoort tot een relatie van iemand uit onze kennissenkring. Hij heeft in Friesland de bakstenen van kerken en kapellen die gesloopt zijn, verzameld. Met deze bakstenen is een muur in de kapel van de Friezenkerk gemetseld. Het symboliseert de relatie tussen de Friezen en deze kerk. Eigenlijk is de kapel afgesloten. Maar de beveiliger bij de deur vindt het verhaal zo leuk, dat wij even een kijkje bij de muur mogen nemen.
Italiaan onder de Italianen
De Friese kloosterorde heeft in Italië al in de 12e eeuw contact gelegd over de techniek om de ‘moppen’ te maken. In de ’ Friezenkerk’ nabij het St. Pietersplein wordt elke zondag de eucharistieviering in het Nederlands verzorgd. Onder andere door de bekende priester Antoine Bodar. Afgelopen week konden mensen er ook de Kerstmis in onze taal bijwonen.
De vijf dagen in Rome gaan moeiteloos voorbij. Twee keer Rome is nog niet genoeg…We voelen ons een beetje Italiaan onder de Italianen, terwijl onze vakantiewas draait in ons hypermodern appartement. En wat is er heerlijker dan buiten te ontbijten bij de tegenover gelegen pasticceria? Wij doen het elke dag tijdens ons verblijf in Rome.
Een nacht Salerno
Maar het reisschema roept ons. We gaan met een snelle trein naar Salerno. Daar begint de beroemde Amalfikust maar die bewaren we voor de terugreis. Wij blijven er maar één nacht. Onze eindbestemming is immers Sicilië. Daar zullen we onze kinderen en hun partners ontmoeten om ons huwelijksjubileum te vieren.
Meer lezen
Hoe zou Rome bevallen? Kees Rooze was er al eerder en schreef toen al over de schoonheid van de Italiaanse hoofdstad. Milaan is ook het kruispunt voordat je afslaat richting het mooie Toscane. Bijvoorbeeld om daar Siena te bezoeken. En vergeet niet de eindbestemming van Kees en zijn vrouw: Sicilië.
Openingsfoto: Het monument voor koning Victor Emmanuel II in Rome. Alle foto’s: ©Kees Rooze
Recente reacties