‘Use it or lose it’, de kreet die me ooit uit een postercampagne is bijgebleven, heb ik een eigen vertaling gegeven. ‘Gebruik je lichaam of verlies je kracht’ is het 50plusmotto waarmee ik mezelf dwing tot conditie-oefeningen. En nu hier in een Amsterdams tehuis, springt de zin me ook in gedachten. Intussen beweeg ik mijn voeten heen en weer. Samen met de bejaarde inwoners die om me heen zitten. Op uitnodiging van yogadocente Marij de Vries (36) maak ik een uurtje stoelyoga of granny-yoga mee.
In Beweging
De vijftigers van nu doen er alles aan om zo lang mogelijk fit te blijven. Op onze website hebben we daar regelmatig aandacht aan besteed. Aan Netty Anjema die fit blijft door elke dag met haar hondje Bella te gaan wandelen maar ook aan Iris Keasberry die streeft naar roeien in perfecte flow. En Edward van der Eijden reageert zich heerlijk af in tafeltennis. En natuurlijk yoga dat je tot hoge leeftijd kan blijven beoefenen. Zelfs mensen die niet gewend zijn om veel te bewegen, kunnen wel aan yoga doen!
Verover het land met granny-yoga
Ongeveer een jaar nu geeft Marij, in het dagelijks leven eventmanager, als vrijwilliger les in Amsterdam-Oost. Verover het land met granny-yoga, te beginnen bij de Amsterdamse tehuizen, heeft ze zich voorgenomen. “Helemaal in de geest van wat yoga voor mij betekent. Doe iets voor een ander uit naastenliefde. Belangeloos en niet meteen omdat er wat tegenover staat”, legt ze uit. Inmiddels is Marij met 3 andere docenten actief in 4 tehuizen. Er is dus nog een weg te gaan om meer yogadocenten te vinden die willen meedoen en tehuisdirecties te overtuigen van de pluspunten.
Oefeningen voor alle leeftijden
Bij binnenkomst in het gebouw komt een sterke wierookgeur me tegemoet. Ik hoef mijn neus maar te volgen om het yogaklasje te vinden dat al in een kring klaar zit voor de eerste ontspanningsoefeningen. Daarna is het rekken en strekken geblazen. “Maar het moet geen pijn doen,” waarschuwt Marij. Zo bewegen we onze schouders, onze rug, enkels, polsgewrichten en onze nek vanuit de stoel. Oefeningen die voor alle leeftijden goed zijn, denk ik erbij.
Stoelyoga voor wie zich geen tijd gunt te bewegen
“Dat klopt,” bevestigt Marij. “Granny of stoel-yoga is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die de hele dag achter hun bureau zitten en zich nauwelijks de tijd gunnen om even te bewegen.” Wie gebruikt zijn nog om het hoofd naar links of naar rechts te draaien, om achter zich te kijken? De meeste mensen kijken alleen nog maar naar voren, naar de televisie of een beeldscherm, zei een fysiotherapeut een aantal jaren geleden tegen me. En dan het liefst voorover gebogen. Fnuikend voor je nek- en rugwervels met als resultaat een steeds vaker en op jongere leeftijd voorkomende zeurende pijn tussen de schouderbladen. Simpele stoelyoga-oefeningen kunnen dat al voorkomen.
Geef je lichaam maar een compliment!
“Pak nu met je rechterhand de stoelleuning vast en draai je lichaam naar links als een wokkeltje,” doet Marij haar oudere publiek voor. Als zestiger kan ik goed meedoen maar om me heen zie ik dat het over 15 jaar misschien wat meer moeite zal kosten. Vrijwilligster Ellen probeert tevergeefs haar buurvrouw mee te laten bewegen. Maar de andere bewoners doen duidelijk hun best om de stramme ledematen te strekken. “Geef je lichaam maar een compliment,” moedigt Marij na afloop aan.
Niemand is te oud voor stoelyoga
Een beetje onwennig geven de aanwezigen zichzelf een schouderklopje. Duidelijk van de generatie die dat niet gewend is. Marij: “De mensen in dit tehuis hebben ook allemaal dementie, variërend van licht tot ernstig. Niet alleen zijn ze door granny yoga even van hun woonkamer af, het blijkt ook positief te werken op de sfeer in het tehuis. Zag je Agnes? Die heeft een ernstige vorm van dementie maar ze onthoudt inmiddels wel mijn naam.” Niemand is te oud voor stoelyoga. Het zou zo maar een nieuw motto kunnen zijn…
Meer weten over granny yoga? Zie https://grannyyoga.nl/ . Of over stoelyoga: https://www.stoelyoga-nederland.nl/
Recente reacties