Reikhalzend keek ik ernaar uit: het zevende deel van de reeks over De Zeven Zussen van Lucinda Riley. Het zou immers het laatste deel zijn en de serie afsluiten…Afgelopen mei kreeg ik het slot De Zevende Zus van mijn man. Het is een dikke pil van maar liefst 688 bladzijden. Leesvoer voor op de camping, heerlijk.
Generaties lange conflicten
Dit keer begint het met een verhaal over een gezin in Nieuw Zeeland in 2008. Waarna al snel ‘teruggeschakeld’ wordt naar het landhuis Atlantis aan het Meer van Genève om twee van de zeven zussen uit vorige verhalen op te voeren die via hun advocaat op zoek gaan naar de geheimzinnige zevende zus.
Daarna is er een perspectief vanuit Ierland rond 1920. En wat doet Riley dit goed! Wat een research zit er achter het Ierse stuk. Dat realiseer ik me helemaal nu ik zelf weer een boek aan het schrijven ben. Lucinda beschrijft hoe generaties lang conflicten doorsudderen door alles wat begin 20e eeuw tijdens de Ierse vrijheidsstrijd gebeurde. Zussen die door een tragische gebeurtenis niet meer met elkaar praten maar ook familieleden waarvan de kinderen niet meer weten dat ze überhaupt familie zijn door de ruzies die in deze tijd ontstonden. Ook besef je hoe arm de Ierse bevolking was. En hoe ze overheerst werden door de Britten.
Zeven Zussen best verkochte boek 2018, 2019 en 2020
Het is fantastisch dat het Riley lukt de Ierse kwestie te beschrijven door een familie op te voeren uit het Ierse West Cork waar ze ook zelf vandaan komt. Als je achterin haar bronnenlijst bekijkt, heeft ze zich daar uitvoerig op ingelezen. Voor mensen die met minachting kijken naar de manier waarop ze dat doet, zegt ze in Het Parool: “Ik kan best een serieuze non-fictieverhandeling schrijven over de Ierse vrijheidsstrijd, maar hoeveel exemplaren verkoop ik dan in bijvoorbeeld Nederland? Tweehonderd, als ik geluk heb.”
Dat Riley al drie jaar lang auteur van het best verkochte boek in Nederland is, bewijst haar gelijk. Ik ben persoonlijk blij dat Riley de geschiedenis ophangt aan ‘gewone’ mensen. Juist daarom heb ik met plezier de bijna 700 bladzijden van het ‘Slot’ De Zevende Zus gelezen.
Verrassing! Er komt een achtste boek
Door het boek te lezen kreeg ik het gevoel dat het niet Lucinda Riley’s boek zou zijn. Inderdaad maakt zij onlangs bekend dat er nog een deel zou volgen. Het lukte haar niet het verhaal van Merope en Pa Salt ( de pleegvader van de zeven zussen) in één boek samen te vatten.
Inmiddels is duidelijk geworden dat dit achtste deel, gepland voor 2022 er niet zal komen. De familie heeft bekend gemaakt, dat tot haar leedwezen Lucinda Riley op 11 juni is overleden. Zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, leed de schrijfster al 4 jaar aan kanker, die haar nu het leven heeft gekost.
De Zevende Zus en meer
Wendy Voois en Marlies Mielekamp zijn allebei verslaafd geraakt aan de boeken van de Zeven Zussen. Wendy deelde haar leespassie met ons. Marlies verklaarde het succes. Wiette van Klingeren bracht ons tot het lezen van boeken van een andere Ierse schrijver, Colm Tóibin. Omdat ze schreef nadat we net de prachtige verfilming van zijn boek ‘Brooklyn’ hadden gezien. Geen ‘Zeven Zussen‘ maar de verwikkelingen van de familie Cazalets in de boeken van Elizabeth Jane Howard zijn ook verslavend, tipte ze. Of kijk nog eens naar de afwisselende boeken die Brigitte Leferink in 2020 de moeite waard vond.
Recente reacties