Stel je voor dat je net een afspraak hebt met de artsen van het ziekenhuis waar je bejaarde vader ligt. Het gaat om een risicovolle maar levensverlengende ingreep waarover hijzelf door zijn toestand geen besluit meer kan nemen. Je pakt de Volkskrant van maandagochtend bij je ontbijt en je verslikt je in de thee. Op de voorpagina staat het bericht dat je langer zal moeten werken. De AOW-leeftijd gaat nóg verder omhoog, omdat deze is gekoppeld aan de levensverwachting. En die blijkt omhoog te zijn gegaan. Het bericht is inmiddels bevestigd door staatssecretaris Klijnsma. Hoe beïnvloedt dit nieuws straks het gesprek dat je in het ziekenhuis gaat voeren? Door de ingreep kan je vader misschien langer leven, maar dan zal jij langer moeten werken.

Uitrusten in het ziekenhuis

Het uitgangspunt van de pensioenwet,  is dat er gemiddeld zo’n 18 jaar van een uitkering wordt genoten. De gedachte van Vadertje Drees was immers, dat we na gedane arbeid nog voor onze dood mochten uitrusten, zonder van de honger te hoeven omkomen. Dat uitrusten doen we  waarschijnlijk straks grotendeels in de wachtkamer bij de dokter of op in een bed op zaal in ziekenhuis. En voor wie de last die hij daarmee de samenleving bezorgt als ondraaglijk ervaart, is er een verdere versoepeling van de euthanasieregels in de maak.

Miljarden

Want hé, weet je wel hoeveel die zorgkosten en AOW de samenleving kosten? Het gaat wel om miljarden!

Solidariteit is zoek

Verderop in de Volkskrant wordt gesteld dat de solidariteit tussen de generaties voor wat betreft onze pensioenvoorziening zoek aan het raken is. Jongeren moeten teveel premie betalen voor de voorgaande generaties, de groep-ná 1954’ers die zich maandag in de thee verslikten, ziet zijn pensioenrechten verder achter de horizon verdwijnen en gepensioneerden voelen zich al jaren gekort op hun uitkering. Het effect van de pensioenwet gaat echter verder dan de toepassing van demografische grafieken en overheidsbegrotingen.

Levensbepalend

Je veegt de kruimels van het ontbijt van je kin en je trekt je jas aan om naar het ziekenhuis te gaan om een levensbepalend gesprek te voeren. Flitst het niet even door je heen: die ouwe heeft nu al lang genoeg van Drees getrokken?

Foto: Flickr.com/Bas Bogers