Alsof je in een open luchtmuseum loopt: dat gevoel krijg je als je de binnenstad van het Belgische Gent bezoekt. Je krijgt bijna een stijve nek van het omhoog kijken naar de prachtige oude panden. De meeste zijn goed geconserveerd en die wat minder onderhouden zijn, staan in de steigers om te worden opgeknapt.
Gent is na Antwerpen, de grootste gemeente van België. Er wonen ruim 267.000 mensen, waarvan veel studenten. We bezoeken de stad op een zonnige zondag en het is er gezellig druk. Winkelend publiek, toeristen uit alle windstreken, verliefde stelletjes en families die met een ijsje in de hand genieten van een vrije dag. We lopen vanuit de parkeergarage (midden in de stad en veel betaalbaarder dan die in de binnensteden van Nederland) zo het centrum in. De binnenstad heeft een aantal hoogtepunten die je beslist moet zien of doen.
De Sint Michielsbrug
Welke kant je ook op kijkt als je op deze brug staat, elk uitzicht is fantastisch. De Gras- en de Korenlei met de Oude Vismijn, het Gravensteen (waar Jacoba van Beieren zou zijn opgesloten door Philips de Goede), de Sint Michielskerk, het achterzijde van Pand (het voormalig Dominicanerklooster) en voor het echt ‘oh- en ah’ gevoel: het unieke uitzicht op de drie torens van Gent.
Boottocht over de Leie
Vanaf het water ziet alles er anders uit en kom je op plekken die alleen vanaf het water toegankelijk zijn. De schipper is tegelijk gids en vertelt interessante details over de gebouwen en de geschiedenis van de stad. Hij wijst op een kleine uitbouw aan het voormalig Dominicanerklooster. Daar was het toilet. De Leie fungeerde in vroeger tijden als riool. Bij de vismarkt horen we dat daar vooral vrouwen werkten en daar tegenover, aan de andere kant van het water, werkten de mannen in de vleeshouwerijen. Een rood kanon trekt de aandacht. Het is Dulle Griet, een groot kanon uit 1431. En de bierliefhebbers watertanden al bij de blik op Het Waterhuis aan de Bierkant, waar 165 bieren op de kaart staan.
Mannekes en Meisjes Pis
Waar Brussel één wereldberoemd Manneke Pis heeft, heeft Gent er vier. In museum Het Huis van Alijn staat een stenen Manneke Pis. Aan de Kraanlei staat een bronzen Manneke Pis, genaamd Nestor. Sinds 2014 heeft dit beeldje gezelschap van twee Meisjes Pis, Lena en Luna, genoemd naar een echte Gentse tweeling.
Het Lam Gods
Een van de hoogtepunten uit de Europese kunstgeschiedenis is Aanbidding van het Lam Gods van de schilder Jan van Eyck. Dit altaarstuk, bestaande uit verschillende luiken, is te zien in de Sint Baafs kathedraal. Met behulp van een augmented reality toestel maak je een tijdreis en ervaar je de geschiedenis alsof je er zelf bij was. Er zijn drie verschillende audiotours waarvan één speciaal voor kinderen. Wil je er zeker van zijn dat je je kunt vergapen aan dit middeleeuwse kunstwerk, dan is het verstandig om vooraf een ticket te boeken met een tijdslot. Op drukke dagen lukt het vaak niet meer ter plekke toegang te regelen.
Stadswandeling
Gent heeft verschillende wijken die naast de binnenstad, de moeite waard zijn. Een voorbeeld daarvan is Patershol. Deze middeleeuwse wijk vormt het culinaire hart van Gent. In pittoreske straatjes vind je alle keukens van de wereld. Van Japans tot Spaans, van de ouderwetse Vlaamse keuken tot Turks. Er zijn ook gezellige kroegen waar je een pintje kunt pakken en daartussen staan de woonhuizen. Want in Patershol wordt ook gewoond.
Gent is goed te doen in één dag maar wil je voldoende tijd om bijvoorbeeld musea te bezoeken dan kun je beter een overnachting boeken.
Meer lezen
Over Gent schreven we al eerder. Kees Rooze was er een weekend en hij kwam ogen te kort. Marlies Mielekamp kreeg geen genoeg van Gent te voet. Ook andere Belgische steden zijn een bezoek waard. Voor Stella Ruisch voelde Brussel als een familiebezoek, Kees Rooze genoot van een beeldenpark in Antwerpen en ontdekte stripverhalen in Brussel en Antwerpen.
Openingsfoto: Een bezoek aan Gent is niet alleen monumenten bekijken maar vooral ook sfeer proeven. Alle foto’s: Pixabay.
Recente reacties