Nog geen jaar geleden liet Stella Ruisch haar cholesterol meten. Niet zo zeer omdat ze klachten had, meer uit nieuwsgierigheid. En zo ging er een medisch balletje rollen. Aan het eind van de achtbaan na een bezoek aan het ziekenhuis kan ze opgelucht ademhalen. Dankzij een leefstijlaanpassing is ze (bijna) zo gezond als een vis…
Te hoog LDL
Een ernstig zieke, inmiddels zelfs overleden, kennis was de aanleiding dat manlief besloot om ‘zich eens te laten nakijken’. Uit de gezondheidscheck bleek zijn cholesterol aan de hoge kant. Omdat we min of meer hetzelfde eetpatroon hebben, vroeg ik me af hoe het dan met mijn cholesterol zat. Ik schreef er vorig jaar het artikel ‘Rijk aan cholesterol’ over. Want het ‘slechte’ LDL-cholesterol bleek bij mij zelfs nog hoger dan bij mijn echtgenoot en dus te hoog te zijn. Reden om een onofficiële studie van verzadigde vetten in voedsel te maken.
Xanthoom
Het medisch balletje rolde al maar kreeg een zetje van een bobbeltje aan de binnenkant van mijn hand. Dat was er al jarenlang maar zat mij niet in de weg. De huisarts wel, want toen ze het zag, liet ze alle alarmbellen overgaan door te zeggen dat het om een xanthoom ging (een vetophoping onder de huid). Zeker nadat mijn cholesterolverlagende dieet na 4 maanden geen microgram verschil bleek te maken: het LDL bleef onveranderd boven de grens van 4,5 uitkomen. Had ik daarvoor heerlijke maar vette kaas, gebak, chocola en slagroom laten staan!
Geen hap met verzadigd vet meer…
“Ik vermoed dat je een erfelijke vorm van te hoog cholesterol hebt,” was haar diagnose en ze verwees me door naar het ziekenhuis. Wachtend op een afspraak, trok ik bloemblaadjes uit: ik heb het wel, ik heb het niet. Als ik het wel heb, is het risico op hart- en vaatziekten vele malen groter. Moesten al mijn bloedverwanten vanaf 8 jaar worden getest of zij het ook hadden. Ik durfde vrijwel geen hap met verzadigde vetten in mijn mond te steken en voelde ik ’s nachts in bed al de pijn van dichtgeslibte kransslagaders. Nee, de hypochonder in mij heeft weinig aanleiding nodig om wakker te liggen.
Anticlimax
Na 6 weken wachten, werd ik binnen geroepen bij de internist. Binnen een minuut nadat ik was gaan zitten, volgde de anticlimax. De jongeman lachte er nog net niet bij maar met een blik in mijn handpalm, zei hij heel beslist: “Dit is geen xanthoom maar littekenweefsel”. Xanthomen bevinden zich ook meestal aan de buitenkant van de hand en op de enkels…
Nu ik er toch was, liet hij voor de zekerheid toch maar nog eens alles testen. Een weekje later volgde het telefonisch consult: Dankzij mijn inspanningen was mijn LDL inmiddels wél gedaald en zelfs een heel punt van 4,7 naar 3,7. Ook nog hoog maar het risico op hart en vaatziekten was toch nog maar rond de 5,8 procent rekende de internist voor me uit. Geen reden om nu statines te gaan slikken. En ook mijn organen bleken keurig binnen alle referentiewaarden te blijven.
Ondanks hoog cholesterol gezond en… slank(er)!
Sommigen aan wie ik mijn verhaal vertel, vragen me na afloop of ik nu boos ben op mijn huisarts voor al die maanden van onzekerheid. Integendeel, antwoord ik. Ik ben blij dat ze geen risico heeft genomen, me extra gemotiveerd heeft mijn eetpatroon aan te passen. Want ouder worden betekent voor velen met mij extra gevoelig voor te hoog cholesterol. En de bijvangst is dat ik inmiddels zo’n 5 à 6 kilo ben afgevallen en geen enkele broek meer strak zit…Zo gezond als een vis!
Meer lezen
Marlies Mielekamp ging Stella Ruisch voor in het bestrijden van hoog cholesterol door voeding. Hoe zat het ook al weer met HDL en LDL? Statines zijn de gebruikelijk voorgeschreven medicijnen bij een te hoog cholesterolgehalte. Medicijnen die meer of minder bijwerkingen hebben. Daarom grijpen mensen soms naar alternatieven. Zoals rode gistrijstpillen maar pas op: die zijn niet zonder gevaar, waarschuwt Marlies Mielekamp.
Openingsfoto: RDNE-stockproject/Pexels.com
Recente reacties