Verontrust verlaat ik de optiek, die we hebben bezocht voor een simpele bestelling van een leesbril. We raakten echter in gesprek met een bevlogen optometriste die ons waarschuwde voor de gevaren van het zogenaamde ‘blauwe’ licht waaraan wij onze ogen in de digitale wereld overmatig aan bloot stellen. Met alle gevolgen van dien, zoals netvlies-degeneratie

.

Blauw licht van laptop, tablet, mobieltje, televisie en led-verlichting

Het witte vlak waarop ik dit artikel tik is veel witter dan het witste vel, wat ik ooit als leerling-journaliste in mijn typemachine draaide. En toch worden mijn ogen daardoor met blauw licht geconfronteerd. Dat ‘blauwe’ UV-licht wordt onzichtbaar geproduceerd door mijn laptopscherm, mijn tablet, mijn mobiele telefoon, mijn televisie en door led-verlichting. Er zijn inderdaad genoeg aanwijzingen dat dat blauwe licht onze gezondheid kan beïnvloeden. Zoveel zelfs, dat de Gezondheidsraad vorig jaar bij de overheid heeft bepleit om de effecten ervan te onderzoeken.

Lekker lezen in het donker

Dat was bij de 5de verjaardag van de introductie van de Ipad. Ik weet nog dat ik mijn bejaarde en steeds slechter ziende vader de wonderen van het vergroten van de letters op het scherm van de eerste Ipad liet zien. “Veel gemakkelijker dan op het computerscherm, pap!” Nog geen twee jaar later voelde ik me met mijn Ipad mini onder de dekens weer een kind dat stiekem leest. Nooit meer klachten van mijn echtgenoot naast mij in bed over het schijnsel van het nachtlampje. Ik kon in het donker lezen!

Blauw licht reikt diep in ons oog

Inmiddels woelt hij weer naast me en klaagt zuchtend over het licht in zijn ogen. Want ik weet nu dat het blauwe licht ons blij maakt als we naar een strakblauwe hemel kijken, dat we er actief van worden en dat het ons helpt om beter te zien. Maar ook dat het ons dag- en nachtritme verstoort als we er ‘s avonds laat te lang in turen. En het ‘blauwe’ UV-licht reikt zo diep in ons oog dat het daar door overmatige blootstelling op den duur beschadigingen zou kunnen veroorzaken.

Onomkeerbare netvlies-degeneratie

 

“Wij zien in de winkel steeds meer gevallen van AMD (Age Related Macula Degeneration)”, alarmeerde de Amstelveense optometriste me. Leeftijdsgebonden netvlies-degeneratie is een onomkeerbare aantasting van het gezichtsvermogen. De opmerking verontrustte me en prikkelde mijn nieuwsgierigheid tegelijkertijd. Zou het écht waar zijn?
Inderdaad noteren Amerikaanse onderzoekers een 25% stijging van AMD tussen 2000 en 2012. Maar dat kan ook alleen door de vergrijzing komen, zegt men bij het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. “Er is -nog- geen wetenschappelijk bewijs dat dit door onze digitale levenswijze komt”, aldus een woordvoerster.

Bewezen verstoring van ons nacht- en dagritme

Wél bewezen is dat langdurig schermgebruik de melatonine-productie verstoord. Melatonine bezorgt ons het slaperige gevoel, waardoor we eerder ons kussen opzoeken. Maar de toonaangevende Amerikaanse Harvard Medical School vindt dat de consument niet voorzichtig genoeg kan zijn. Daar brengt men de overdosis ‘blauwe’ licht in verband met obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen door een verstoord slaap- en waakritme.
Op internet zijn daarom de volgende preventieve aanbevelingen van optometristen en oogspecialisten te vinden:

Tips voor gezonder digitaal leven

*Kies voor de verlichting voor inmiddels bestaande zogenaamde ‘rode’ ledverlichting, die minder invloed heeft op ons gezichtsvermogen.
*Voor android- en Iphone-telefoons, zijn speciale apps met rood licht te krijgen.
*Zet het schermlicht van tablets en computerschermen op zo grijs mogelijk.
*Richt je ogen na 20 minuten schermkijken op een verder gelegen punt, ook voor 20 minuten.
*Vermijd het kijken in helder verlichte schermen twee tot drie uur voor het slapen gaan.
*Stop met roken, want dat is extra schadelijk voor je netvlies.
*Voor wie professioneel langdurig achter een scherm zit, schaf een speciale bril aan die het blauw uit het licht filtert.

Terug naar de optiek

Facebook, Instagram, Whatsapp op mijn telefoon lokken, mijn goede Ebook op de Ipad wacht op mij. Ik heb net zonder onderbreking dit artikel geschreven. Mijn ogen zijn voor mij als de vingers van een pianist. Ik moet er niet aan denken dat mijn gezichtsvermogen door netvlies-degeneratie

gierend achteruit holt. Dus toch maar terug naar de optiek voor die computerbril.

Nog meer verhalen over gezondheid lezen?

Onverklaarbaar moe door gebrek aan vitamine B12

Leven in het teken van pijn

Eet jezelf gezond

Foto: Flickr.com/Cristiano Sant’Ana