In Nederland hebben circa 200.000 personen autisme, of een ASS (autismespectrumstoornis), zoals de correcte benaming luidt. Begrip en inzicht in wat deze mensen drijft, is belangrijk. Omdat autisme zoveel voorkomt, hebben er veel mensen immers mee te maken; als familielid, buurman, collega of werkgever. De handgetekende animatiefilm Mind My Mind van regisseur Floor Adema maakt autisme voor hen goed invoelbaar. Een buitengewoon knappe prestatie.

Mind My Mind geeft een inkijk in het hoofd van Chris, een jongeman met ASS. In zijn hoofd woont een mannetje dat overuren maakt om de wereld voor Chris begrijpelijker te maken. In dossiermappen worden talloze situaties en de verschillende manieren om daar op te reageren bewaard. Naarstig zoekt het mannetje voortdurend naar het correcte gedrag en zinnen die bij nieuwe situaties passen. Alleen wanneer Chris aan zijn modelvliegtuigjes bouwt, komen de chaotische wereld en het mannetje in zijn hoofd, eindelijk tot rust.

Mannetje in Chris’ hoofd maakt overuren om de wereld voor Chris begrijpelijk te maken.

Zes jaar gewerkt aan Mind My Mind

Regisseur Floor Adams (1980) heeft met deze, dertig minuten durende, film, al vele prijzen gewonnen en was zelfs enige tijd met Mind My Mind in de race voor een Oscarbeeldje in de categorie Best Animated Short Films. Begrijpelijk want deze animatiefilm, waar zes jaar aan is gewerkt,  is mooi getekend, heeft fijne Engelse stemacteurs -(o, die stem van Gwen!)- en het verhaal is ook nog eens geestig, ontroerend en romantisch.

Ongemakkelijkheid met bepaalde situaties kennen we allemaal wel – ik in ieder geval-. Maar na een kijkje in het hoofd van hoofdpersoon Chris in de film, weet ik het verschil tussen ongemak en ASS. Hoewel autisme verschillende verschijningsvormen kent, hebben mensen met ASS doorgaans grote moeite met  informatieverwerking, sociale vaardigheden en communicatie.

Natuurlijk wordt Chris verliefd op Gwen maar dan krijgt hij het druk in zijn hoofd!

In Mind My Mind is Chris het liefst thuis, waar hij zijn ingenieuze modelvliegtuigjes bouwt. Op een avond neemt zijn broer hem mee naar een feestje. Een hele opgave voor Chris; drukte, lawaai en gesprekken met onbekenden. Daar ontmoet hij de roodharige Gwen, een zoöloge die onderzoek doet naar kameleons.  “Hij is niet de meest sociale, maar wat maakt dat uit?”, vertelt ze over kameleon Paul die zij onder haar hoede heeft, als Chris haar enkele dagen later in de dierentuin opzoekt. Natuurlijk wordt Chris verliefd op Gwen – ik ook bijna – o, die stem van Gwen!

Het mannetje in zijn hoofd moet razendsnel op zoek naar alle dossiers  over flirten en liefde. Want voor Chris is nu eenmaal niets gewoon en vanzelfsprekend. Verliefd worden is dan een hele inspanning! Hoe het afloopt met Chris en Gwen? Ga vooral Mind My Mind kijken. Moet je sowieso doen!

Mind My Mind wordt in Nederland uitgebracht door Periscoop Film.

Mind My Mind is buiten de bioscoop te zien via https://picl.nl. Volgende maand staat de week van 28 maart tot 4 april in het teken van autisme. Lees op Meerdanvijftig.nl ook over autisme in Buddy en Stralende Engel