Brigitte Leferink schreef het al eerder: begraafplaatsen zijn meer dan een laatste rustplaats voor de doden. Ze verdienen hun plek in onze woonplaatsen en sommige zijn zelfs tot een toeristische trekpleister geworden. Zoals Père-Lachaise in Parijs. Zanger en tv-presentator Rob Kemps raakte er net als Brigitte gefascineerd en schreef er prachtig boek over, Hemel op aarde.
Uren ronddolen op Père-Lachaise
Rob Kemps, bekend als zanger van de Snollebollekes, winnaar van het 17e seizoen van het televisieprogramma ‘De slimste mens’ en medepresentator van ‘Chansons!’ woonde in 2010 een paar maanden in Parijs om de Franse taal beter te leren spreken. Elke keer na de Franse les, stapte hij uit de metro bij Père-Lachaise om vervolgens uren rond te dolen op de begraafplaats. Nog steeds komt hij er een paar keer per jaar en al die bezoeken leidden tot het fraaie boek Hemel op aarde.
Mooi vormgegeven
Hemel op aarde is mooi vormgegeven met veel foto’s in kleur en zwart-wit en handige kaarten om de graven terug te kunnen vinden. Kemps vertelt de levensverhalen en andere wetenswaardigheden afwisselend in korte stukjes en uitgebreidere verhalen. Lees over verzetsheld Jan Doornik, over ‘onze eigen’ Karel Appel of de (onbekende) Nederlander Roelof Heuvingh. Over componisten Rossini, Bizet en Chopin. Over Edith Piaf, Gilbert Bécaud en de tot de verbeelding sprekende Sarah Bernhardt. Tourwinnaar Laurent Fignon komt aan bod en natuurlijk ook Jim Morrison, wiens graf tot de populairste behoort.
Luisteren en kijken naar de doden op Père-Lachaise
De begraafplaats is verdeeld in vier zogenaamde ‘divisions’. De verhalen in Hemel op aarde zijn aan de hand daarvan gerubriceerd. Dat maakt het makkelijk om met het boek in de hand de grafstenen op te zoeken. Om in alle rust stil te staan bij de geschiedenis die schuilgaat achter een meer of minder bekende naam. De volgende keer dat ik naar Parijs ga, gaat dit boek mee. Tot het zover is kan ik luisteren naar Kemp’s top 25 muziek van zangers, zangeressen, liedjesschrijvers en componisten die op Père-Lachaise begraven liggen. Die top 25 staat achterin in het boek. Of de 25 films bekijken die hij ook tipt en waarin talloze actrices en acteurs schitteren die hun laatste rustplaats in Parijs vonden.
Meer lezen
Eerder bezocht Brigitte Leferink Parijs met ‘La Douce Paris’ van Janny van der Heijden in de hand. Ze schreef daarover in 7 tips voor een paar dagen Parijs. Karin de Lange tipt 3 musea in Parijs die een bezoek waard zijn en schrijft over de bijzondere uitzichten die je er kunt ervaren. Ook in Nederland zijn begraafplaatsen steeds meer dan alleen een laatste rustplaats. Brigitte Leferink schreef eerder over de romantiek ervan.
Openingsfoto: Père-Lachaise hoort op het lijstje van elke toerist die Parijs bezoekt. ©Pierre Antona/Unsplash
Recente reacties