Per trein naar Sicilië
Ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksdag besluiten Kees Rooze en zijn vrouw een extra lange vakantie richting Sicilië te boeken. 31 dagen bieden genoeg tijd voor ‘slow travelling’ met de trein. Dat vergt wel de nodige voorbereiding. Na de eerste stop in Stuttgart gaat de trein nu naar Lugano en Milaan.
Zonde van Lugano
Wij willen niet te lang in de trein zitten, dus wij hebben meerdere stops gepland en soms ook meerdere overnachtingen. De trein is af en toe een hoestbui op wielen. Dat ligt niet aan de trein maar aan de vele verkouden passagiers, van wie wij er twee zijn. Wij verblijven maar één nacht in Lugano. Het is eigenlijk zonde maar op zo’n treinreis moet je keuzes maken.
Als we wat langer hadden gebleven, hadden we genoten van het schitterende meer, dat we nu vooral ‘by night’ hebben gezien. En de schitterende natuur van de Zwitserse en Italiaanse Alpen. Lugano zelf is een sfeervolle plaats met monumentale gebouwen, waar wij vooral onze kuiten hebben getraind. We sliepen namelijk op de bovenste verdieping van een appartement boven in de stad. ‘s Avonds eten aan de rand van het beroemde meer, vergde een stevige wandeling.
In de zomer is Milaan dodelijk saai
De volgende dag duurt de treinreis niet lang. Het is 25 jaar geleden dat we in Milaan zijn geweest. En dat was in augustus, een ander seizoen. Die periode kiezen voor een bezoek aan Milaan kunnen we sterk afraden. Tenzij je graag een stad bezoekt die volledig is uitgestorven en dodelijk saai is. Net als de Fransen gaan de Italianen namelijk in augustus massaal met vakantie.
De toegang tot het appartement blijkt bijzonder met een tweedeurs toegang. Er is een code voor de linkerdeur en toegang via rechterdeur. Daar heb ik niet op gerekend. De rechter deur schiet open en meteen weer dicht en dat levert me een blauwe nagel op. Niet handig maar het valt gelukkig mee.
Elke dag 20.000 stappen
Milaan blijkt goed voor onze stappenteller. Elke dag dat we er zijn komen we aan de 20.000 stappen. Uiteindelijk gunnen we onze vermoeide voeten rust met een kaartje voor de bus.
De Dom en de Galleria
In dit najaar is Milaan levendig en prachtig. Alleen de kathedraal is al een bezienswaardigheid op zich. Vanzelfsprekend te vinden op de Piazza del Duomo. Voluit heet de kerk Duomo Santa Maria Nascente. Het is een van de grootste rooms-katholieke kerkgebouwen ter wereld. Met de bouw werd in de 14de eeuw begonnen maar pas sinds halverwege de vorige eeuw is de kathedraal voltooid. Hier kom je bekende Italiaanse namen tegen: graaf Visconti gaf het startsein, een Medici ligt hier begraven en Napoleon Bonaparte liet zich hier tot koning van Italië kronen.
Maar wereldse bestemmingen lokken ons. Een bezoek aan de ‘Galleria Vittorio Emanuele II’ hoort bij een bezoek aan Milaan. De beroemde overdekte winkelpassage uit de 19e eeuw is de eerste ooit zo gebouwd. Het voorbeeld kreeg in de jaren erna overal navolging. Onder andere ook in ons land met de bouw van de Haagse passage. Het waren de voorlopers van de winkelcentra.
Vergeet in Milaan ook niet te slenteren langs de gezellige grachtjes met de vele restaurantjes; ’Naviglio Grande’. En sla dan ook niet de prachtige binnenplaats van ‘de Pinacoteca di Brera’ over. Het heeft een prachtige beeldengalerij.
Volgende keer: 5 dagen Rome
Meer lezen over Italië
Hoe zou Rome bevallen? Kees Rooze was er al eerder en schreef toen al over de schoonheid van de Italiaanse hoofdstad. Milaan is ook het kruispunt voordat je afslaat richting het mooie Toscane. Bijvoorbeeld om daar Siena te bezoeken. En vergeet niet de eindbestemming van Kees en zijn vrouw: Sicilië.
Openingsfoto: Navaglio Grande in Milaan. Alle foto’s: © Kees Rooze
Recente reacties