maar wel duur…
In 2016 bezochten Stella Ruisch en haar vriendin het vernieuwde station St.Pancras in Londen, waarvandaan de Eurostar-treinen richting Amsterdam vertrekken. “Dat gaan we ook doen en dan drinken we een feestdrankje in de champagnebar op het perron,” namen de twee vriendinnen zich voor. Het duurde tot 2023 voordat het plan werd uitgevoerd.
Net als in de tijd van Agatha Christie
Ongeveer kwart voor acht ’s ochtends vertrok de Eurostar van het perron op Amsterdam Centraal, drie uur later namen we de menukaart door aan de champagnebar op St.Pancras. Klinkt goed hè, maar dan smokkel ik wel even met de tijd. Allereerst moet je bagage door de controle en is er sinds de Brexit natuurlijk ook paspoortcontrole. ‘Anderhalf uur van tevoren aanwezig’, is het advies van Eurostar. In Amsterdam kwamen we erachter dat minder dan een uur ook ruim voldoende is. Dan hadden we natuurlijk toch vertraging, zo’n 20 minuten. En is er een uur tijdsverschil met Londen.
Maar toch: ruim 4 uur na vertrek stonden we in het hart van de kerststad. Zo’n treinreis kan de concurrentie aan met een vlucht, waarna nog soms meer dan een uur met de trein moet worden afgelegd. Het heeft ook zijn charme om zo -milieu verantwoord- te reizen. Net als in de tijd van Agatha Christie. Terug met de trein kostte aanzienlijk meer tijd met een overstap in Brussel-Zuid maar zover zijn we nog niet.
Londen kerststad bij uitstek
Met een glaasje bubbels zit de stemming er meteen goed in. Daags voor ons vertrek las ik in de krant al de wervende zin: ‘Londen is natuurlijk de kerststad bij uitstek’ en dat gaan wij beleven. Prachtige etalages in kerstsfeer, sfeervolle versiering van de straten. Kerstmarkten her en der, overigens niet te vergelijken met die in Duitsland, maar toch. Een beker mulled wine (glühwein) en ‘a german sausage’ op Trafalgar Square is wel een plaatje om naar huis te sturen!
Helaas zijn wij niet de enige bezoekers die Londen-kerststad-bij-uitstek bezoeken. Sinds ons laatste bezoek, is de stad weer verder uit zijn voegen gegroeid maar het centrum is hetzelfde gebleven. Dat betekent overvolle metro’s en vooral als de lichtjes gaan branden veel mensen in het weekeinde op straat. Volgende keer maar vrij nemen op doordeweekse dagen, nemen we ons voor.
Vergapen aan mooie winkels
Bij Winter Wonderland, een soort kermisachtige kerstmarkt in Hyde Park staan drie dubbel rijen dik mensen te wachten (mèt kaartje). Bij Harrod’s is de drukte op de vele verdiepingen niet leuk meer, bij Fortnum&Mason hebben ze het beter geregeld. Daar is een ‘Efteling’-rij gecreëerd van geïnteresseerden die om de hoek begint maar wel doorloopt en in het warenhuis zelf rust creëert. Heerlijk om te overwegen om Christmas Pudding of een blikje echte Engelse thee mee naar huis te nemen. De etalages zijn als vanouds prachtig. Even verderop in dat andere warenhuis van naam, Liberty, hebben we zo al genoten van stoffen en serviezen.
Vergapen doen we ons aan alle mooie winkels op Piccadilly, Regent Street en Savile Row. Hier zijn de duurste merken op het gebied van auto’s en mode aanwezig. Wie daadwerkelijk ook iets wil kopen, moet een goed gevulde portemonnee meenemen. De prijzen in Londen zijn in ponden gelijk aan euro’s in Nederland. Alleen betaal je voor een Engelse pond, 1,30 euro!
Christmas Carols
Dus beperken we ons tot de kerstmarkt in Fulham Palace, waar eeuwenlang de bisschoppen van Londen zetelden. Een prachtige Engelse omgeving met een landhuis in Tudor-stijl. Daar treden op de binnenplaats een aantal koren op met Christmas Carols, kerstliederen. Toegang is 6 pond maar dat hebben we er voor over om tussen de Engelse gezinnen langs standjes met creatieve kerstproducten te schuifelen. En natuurlijk is er hier ook genoeg te snoepen. We proeven er van de coronation sauce bij onze ‘chips’. Een soort kerriemayonaise die populair is geworden bij het vieren van koningin Elizabeths regeringsjubileum.
Londen is los van kerststad nog steeds ’the place to be’
Een musical zien hoort er voor ons bij in Londen. Voor goedkope tickets gaan we naar Leicester Square, het uitgaanscentrum van Londen. Daar staat bij het filmtheater Odeon een menigte te blauwbekken achter een dranghek. Ze proberen een glimp op te vangen van de gasten voor de première van Beyoncé’s film ‘Renaissance’. De ster zelf en supersterren Taylor Swift, en Blake Lively zullen erbij aanwezig zijn.
Want ondanks de Brexit, is Londen nog steeds the placet to be voor sterren én gewone mensen. In kersttijd maar ook daarbuiten.
Meer lezen over reizen
Wij maakten tijdens ons verblijf ook een wandeling langs de rivier Lea. Maar minstens zo leuk als reizen zelf, is het lezen erover. Wegdromen bij verre of niet zulke verre oorden. Dat deed Brigitte Leferink al over Londen in de tijd van de corona lockdown. Karin de Lange beschreef de schoonheid van Parijs. Kees Rooze ging ook met de trein naar Berlijn maar heeft ook mooie herinneringen aan Rome. Maar Edinburgh en Stockholm zijn ook mooi voor wie de kou wil trotseren. Nog meer lezen? Klik dan hier.
Alle foto’s: Stella Ruisch e.a.
Recente reacties