Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm (of het nu televisie of computer is) naar te kijken. Deze week vindt Karin de Lange De wereld van de Chinezen, de vierde serie van Ruben Terlou over de groeiende macht van China het zien meer dan waard.
De nieuwe serie De wereld van de Chinezen die Ruben Terlou heeft gemaakt voor de VPRO is vanaf zondag 10 januari te zien is om 20.20u op NPO 2. De serie bestaat uit zes afleveringen waarin Ruben Terlou Chinezen opzoekt over de hele wereld, in bijvoorbeeld Kenia, Cambodja, Servië en de Verenigde Staten. Chinezen kiezen zelf voor een buitenlands bestaan of komen mee met Chinese bedrijven en projecten in het buitenland. Ruben interviewt hen en de bewoners van de landen waar ze zich bevinden. Hij schetst hiermee een beeld van de macht die China intussen over de hele wereld aan het vestigen is. Ruben Terlous talent ligt in het filmen van verhalen van ‘gewone’ mensen, ook al blijft het onduidelijk hoe eerlijk ze kunnen zijn onder het regime van Xi Jinping.
Ruben Terlou
Het is de vierde serie van Ruben Terlou over de macht van China. Eerder zond de VPRO al zijn Langs de oevers van de Yangtze (2016) , Door het hart van China (2018) en Chinese Dromen (2019) uit. Series die overigens nog terug te zien via NPOStart. Ruben spreekt vloeiend Mandarijn, de officiële taal naast vele dialecten. Hij leerde het spreken nadat hij, zoals veel van zijn leeftijdgenoten met een rugzak de wijde wereld in trok. Uiteindelijk verbleef hij twee jaar als fotograaf in China. Terug in Nederland rondde hij cum laude zijn artsenopleiding af, terwijl hij in tussenliggende jaren nog als fotograaf naar Turkije, Iran, Irak en Afghanistan was gereisd. Met de foto’s die haar daar maakten won hij prijzen in diverse categorieën van de Zilveren Camera. Toen hij werd gevraagd voor een reisprogramma over China koos hij definitief voor het maken van documentaires.
Belt and Road Initiative
China probeert een nieuwe wereldorde te vestigen via het Belt and Road Initiative. Er zijn bij dit enorme project intussen 68 landen betrokken die 65% van de wereldbevolking omvatten. Deze macht bestaat in de afhankelijkheid van leningen van China aan deze landen en de ruil van grondstoffen voor projecten om wegen, havens en spoorwegen aan te leggen. Dit gaat gepaard met corruptie, grote schulden van de overheid van de deelnemende landen aan Aziatische (vaak Chinese banken) en lak aan regels om het milieu te beschermen. Ook Nederland hoort intussen tot de inspanningen van het Belt and Road Initiative! In Nederland heeft zich het aantal Chinese bedrijven bijna verdubbeld en hebben Chinese bedrijven een flink aandeel aangekocht in de Rotterdamse overslaghaven.
De geest van G.J.B. Hiltermann
Ik ken nog de gesproken columns op de radio van G.J.B. Hiltermann voor de AVRO. De titel was ‘De toestand in de wereld door Mr. G.J.B. Hiltermann’. In zijn geest geeft deze nieuwe serie ‘De wereld van de Chinezen’ een beeld van de politiek en het machtsevenwicht in de wereld en van een opkomende supermacht die de VS naar de kroon steekt. Dat het hierbij gaat om een supermacht die de woorden democratie en mensenrechten liefst niet praktiseert, is iets om je grote zorgen over te maken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Alle reden om naar de boeiende documentaireserie van Ruben Terlou te gaan kijken. Zeker na het zien van de beelden van de bestorming van het Capitool in Washington deze week.
Meer tips in Kijk Eens!
In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched. Maar ook de documentaires van IDFA.nl, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, de -te streamen- bioscoopfilm Police en het televisieprogramma First Dates.
Openingsfoto: Ruben Terlou reist in de serie met de belangrijkste treinverbinding in Kenia…bestuurd door Chinezen.
Recente reacties