Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vorige week ging Aznavour: le regard de Charles in première de bioscoop. Een uniek zelfportret van de zanger van wie elke Nederlandse vijftigplusser wel een liedje kent; of het nu La Mamma is, Yesterday (when I was young) of She is
Camera cadeautje van Edith Piaf
Een paar maanden voor zijn dood op 94 jarige leeftijd in 2018, nodigde Charles Aznavour cineast Marc de Domenico bij hem thuis uit. In een ‘geheime’ kamer toonde de zanger de Franse filmmaker meters film die hij geschoten had gedurende zijn leven. Vanaf het moment dat hij in 1948 een camera cadeau had gekregen van zijn ontdekker en beschermvrouwe Edith Piaf tot begin jaren tachtig toen de zanger kennelijk genoeg kreeg van de camera.
Uniek tijdsbeeld
Verwacht dus geen uitgewerkte biografie bij het kijken naar Charles Aznavour; le regard de Charles. Geen interviews tegen een zwart doek gefilmd, waarin naasten hun kijk geven op het leven van een van de beroemdste zangers van Frankrijk. Maar wel een uniek tijdsbeeld van de zanger en zijn omgeving. Waarbij de verrassing schuilt in de ontdekking dat de tekst van zijn liedjes nauw aansluiten bij de verschillende fases en vooral relaties in zijn leven.
La bohème
Zijn grote hits gaan over de liefde, staat er bij Wikipedia te lezen over Charles Aznavour, op 22 mei 1924 in Parijs geboren als Chanour Varinag Aznavourian. Zijn arme Armeense ouders waren in de Franse hoofdstad gestrand op weg naar New York. Hun zoon zou er later een van zijn grootste triomfen vieren in een uitverkochte Carnegie Hall. Voordat het zover was schreef en zong hij eerst nog La Bohème, het lied dat André van Duin het afgelopen jaar nieuw leven heeft in geblazen. Nostalgie spat van het scherm af bij het lied èn de beelden van het Montmartre vlak na de oorlog, waar Charles woonde met zijn eerste vrouw Micheline Ruger.
Het innemende van Aznavour: le regard de Charles is het oog voor de mensen om hem heen. Of ze nu in La Paz, Macao, Senegal of Armenië wonen. Het beeld en de songteksten die Marc de Domenico uitzocht maken ook duidelijk dat de zanger niet alleen de liefde bezong. Pikant is zijn lied over de oorlog in Algerije, dat prompt werd verboden door de regering van generaal De Gaulle.
De keuze voor de acteur Romain Duris (ook bekend van de Netflix-serie Lupin) als voice-over is een schot in de roos. Voor de kijker klinkt de ingesproken tekst, gebaseerd op interviews en notities van Charles Aznavour, alsof de zanger zelf spreekt. Het maakt nieuwsgierig hoe zijn 2 ex-vrouwen en zijn weduwe, de Zweedse Ulla en zijn 5 kinderen tegen Aznavour: le regard de Charles, aankijken.
Meer muziek in beeld
Niets wat ons dieper raakt dan muziek uit onze jeugd. Of het nu om de iconische Amerikaanse popgroep The Band gaat, of popzangeres Tina Turner. Daarom maakte ook de laatste uitzending vorig seizoen van Matthijs draait door zo’n indruk met zanger Rob de Nijs. En haalde Brigitte Leferink herinneringen op aan het songfestival, toen dat vorig jaar door het coronavirus niet doorging.
Alle foto’s: –Anna-Sanders-Films-Artisan-Producteur-Melodium-France-3-cinema
Op de eerste foto van de echtgenotes is niet Evelyn Plessis te zien, maar de schrijfster Françoise Sagan