Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Overgehouden dille of koriander? Van de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi leerde Stella Ruisch dat simpele gerechten zoals deze salade van pompoen door kwistig kruiden toe te voegen o, zo lekker worden. En ben je meteen van je restjes af.
Vegetarisch feest
Net terug van vakantie, hebben we als flexitariërs ‘gezondigd’ door meer dan anders vlees te eten. Dat betekent dat we nu een aantal dagen vegetarisch eten. Tijd voor een van mijn favoriete gerechten, een recept dat ik 10 jaar geleden uit de krant scheurde Een salade van pompoen die vooral lekker wordt als je heel veel verse dille en heel veel verse koriander erin verwerkt. Dat, gecombineerd met een stokbrood van een échte Franse bakker uit de stad, maakt de vegetarische maaltijd tot een feest.
Errug veel
Kwistig met kruiden zijn, moet je durven. Dat duurde even in mijn geval. Stond ik 10 gram koriander af te wegen, omdat het in het recept stond, vond ik toch wel dat het errug veel was. Een tandje minder leek me ook wel oké. Totdat ik dacht: wat heb ik eraan om een paar takjes koriander over te houden, die snel bederven? Gewoon doen. Idem met de dille.
Goede ingrediënten
Niet langer eigenwijs, ontdekte ik zo dat juist véél kruiden de nodige smaak toevoegen, zeker in dit recept. Net als de rest van de ingrediënten: zorg dat de kwaliteit ervan goed is. Dus gebruik ook een goede olijfolie voor de salsa. Juist niet voor de pompoen, want gewone olijfolie is beter geschikt om te bakken dan een extra vierge. O, ja en labneh kende zelfs mijn Turkse winkelier niet. Maar is dus goed te vervangen door een heel erg verse geitenkaas. Ik gebruik meestal meibloem: heerlijk.
Gegrilde pompoen van Ottolenghi (met walnotensalsa)
Nodig:
- 1 groenblauwe pompoen van 1,1 kilo (of elke andere pompoensoort)
- 2 eetl. -gewone- olijfolie
- 30 gr. rucola
- 150 gr. labneh of verse geitenkaas
- 10 gr. dille blaadjes zonder steeltjes
- ¼ theel. zout
- Zwarte peper
Voor de salsa:
- 2 eetl. Rode wijnazijn
- 1 eetl. Olijfolie (extra vierge)
- 100 gr. gehakte walnoten
- 20 gr. koriander
- 1 geperste knoflookteen
- ½ rode chilipeper fijngesneden
Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen in de lengte doormidden (wij schillen hem ook), schep de zaden eruit en snijd hem in duimdikke plakken. Meng olijfolie in een kom met zwarte peper uit de molen en een kwart theelepel zout. Gewoon lekker met je handen de plakken insmeren, voor het beste resultaat. Grillplaat of grillpan verhitten en de plakken even voorzien van een mooi streepjespatroon. Leg ze op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Daarna een kwartiertje in de oven om ze zacht te laten worden en even laten afkoelen.
In de tussentijd maak je van bovenstaande ingrediënten de salsa, op de walnoten na. Zo gebeurd en vers het lekkerst. Leg de plakken pompoen op een rommelig bedje van de rucola. Daarna kwistig met de kruiden, dus hop, veel dille. Dan de gehakte walnoten erover en de salsa erover heen druppelen. Zo wordt het een mooi schilderijtje. Stokbrood erbij en je likt je vingers er gegarandeerd erbij af. Zelfs de grootste carnivoor (manlief).
Meer tips voor sjieke kliekjes
Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een Indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.
Recente reacties